23948sdkhjf

De tar nästa steg – utvecklar en digital AI-fabrik

Målet är att nå en produktion med så lite störningar som möjligt. Det skriver Luleå tekniska universitet på sin hemsida där de berättar om ett nytt projekt - AI factory.

– Vi arbetar med planering, bästa tekniska lösningar och tillämpning, alltså helheten. I projekten använder vi vår 15-åriga forskning inom drift och underhåll här på Luleå tekniska universitet. Nu producerar vi lösningar, säger Ramin Karim som är professor i underhållsteknik och verksamhetsledare på Luleå tekniska universitet och fortsätter:

– Utifrån forskning och innovation har vi utvecklat ett generellt koncept för användning av nya teknologier på en digital plattform som vi kallar AI Factory. Fler doktorander och forskare blir nu engagerade.

Luleå tekniska universitet samarbetar redan med företag i järnvägsbranschen. Det som nu startar är ett samarbete mellan universitetet och gruvbranschen - AI Factory for Mining, AIFM.

Förutom LKAB och Boliden som ingår i samarbetet kommer fler företag bjudas in.

– Vi vill stimulera, eller accelerera, digitalisering av olika arbetsprocesser inom gruvindustrin genom att gemensamt dela data och öka användningen av AI-teknologin för att uppnå ökad hållbarhet, driftsäkerhet och kapacitet. Vårt forskarteam kommer att arbeta med utvecklingen av en digital AI-fabrik, som möjliggör autonom drift och underhåll inom gruvbranschen, säger Ramin Karim.

Vad ska då AI - fabriken göra?

Jo, den ska kunna underlätta faktabaserade, datadrivna beslut - med slutmål att processen blir automatiserad och självkörande - för analys och stöd till beslut för drift och underhåll.

Den ska också utveckla den digitala omvandlingen av olika processer i gruvor. Det underlättar användningen av nya teknologier som kan leda till ökad driftsäkerhet, ökad produktivitet och minskad energiförbrukning.

– För gruvornas del handlar det om fasta och mobila anläggningar, som bandtrasporter och fordon. Redan i dag har vi ett samarbete med en gruva i Indien där vi samlar data om fordon. De ingår inte i det här projektet, men vi hoppas kunna ta med dem när vi vidgar det, säger Ramin Karim. 

– Den kunskap som byggs upp kommer att vara till stor nytta för svenska och internationella gruvor, säger Uday Kumar, professor i drift och underhåll, som har jobbat och forskat inom driftsäkerhet relaterad till gruvindustrin.

Han ingår i Advisory Board for Emerging Technology för världens största järnmalmproducent Vale.

– Uday är även bergsingenjör och har bra kunskap och kompetens inom området. Han har dessutom ett stort internationellt nätverk som är bra att ha i projektet, säger Ramin Karim och avslutar:

– Vi är hedrade över att vi har fått förtroendet att anpassa AI Factory för gruvbranschen. Projektet finansieras med medel från Vinnova , Boliden och LKAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11