23948sdkhjf

Fordonstillverkaren investerar 3 miljarder i litiumutvinning

Nu investerar BMW Group 285 miljoner euro, cirka 3 miljarder svenska kronor, i hållbar litiumåtervinning från Livent. Från och med 2022 ska Livent leverera litium direkt till BMW:s battericellstillverkare.

För att påskynda expansionen av e-mobilitet och nå sina uppsatta mål investerar BMW nästan 3 miljarder svenska kronor i det amerikanska bolaget Livent. Livents uppgift blir att leverera litium till BMW Groups battericellstillverkare.

– Genom att tillhandahålla litium från en av de ledande leverantörerna, säkerställer vi produktionen av vår femte generations battericeller. Samtidigt gör vi oss tekniskt, geografiskt och geopolitiskt mindre beroende av enskilda leverantörer, säger Andreas Wendt, medlem i styrelsen för BMW AG med ansvar för inköp och leverantörsnätverk.

Anledningen till att just Livent valdes som leverenatör, bottnar sig i bolagets teknik för hållbar litiumutvinning där råvaran utvinns från saltsjöar. Livent använder en metod som baseras på hållbar vattenanvändning och denna ska både minimera påverkan på lokala ekosystem och samhällen.

Redan 2019 tecknade BMW ett kontrakt för anskaffande av litium från australienska gruvor, men med den nya investeringen breddas leverantörsbasen även till Argentina.

I och med det nya samarbetet har Livent dessutom tagit på sig att gå med i initiativet Responsible Mining Assurance, IRMA, vilket innebär att företaget kommer följa riktlinjer för ansvarsfull utvinning av råvaror med strikta krav inom miljömässiga och sociala standarder. Nu väntar Livent på sitt medlemsskap vilket kommer göra företaget till ett av de första litiumbrytningsföretagen i världen som tar på sig IRMA:s åtaganden.

BMW:s nya litiumsatsning är som tidigare nämnt en del av företagets expansion av e-mobilitet, och redan 2023 ska BMW ha ett dussin helelektriska modeller på vägarna. Baserat på BMW:s nuvarande marknadsprognos förväntas minst 50 procent av bolagets globala försäljning komma från helelektriska fordon 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11