23948sdkhjf

ABB lanserar ny tjänst för metalltillverkare

Det är en digital lösning som ska kombinera expertis på distans med kontinuerlig övervakning och avancerad dataanalys i realtid.

Teknikbolaget ABB har lanserat en ny tjänst för kallvalsverk som ska erbjuda stål-, aluminium- och andra metalltillverkare möjlighet att kunna nå nya nivåer av operativ prestanda genom teknik som stärker deras processer och lönsamhet.

- Detta är vår mest avancerade prestandaoptimeringsteknologi hittills, med större möjligheter att automatiskt upptäcka, analysera, förutsäga och förhindra fel än i befintliga lösningar, säger Nilabja Ash, Global product manager, Metals service på ABB Metals och förklarar:

- Den har potential att avsevärt förbättra förmågan att upptäcka trender och relationer mellan olika processparametrar, övervinna kvalitetsproblem, minska oplanerad stilleståndstid och nå högre nivåer av produktivitet, kvalitet och avkastning i kallvalsverk än någonsin tidigare.

Hur då?

Jo, en dataanalyskomponent använder processpecifika algoritmer för att samla in högfrekvent data från fabriksstyrsystem. Detta för att kunna upptäcka trender, verifiera riktmärken och andra prestandafaktorer, skicka varningar till operatörer och bistå med underhåll när möjligheter att optimera prestanda identifieras.

Utöver det finns ABB-experter tillgängliga för att ge support på plats eller utanför anläggningen. De ska kunna rekommendera åtgärder för att säkerställa att verket upprätthåller sina prestandamål gentemot nyckeltal, KPI för produktivitet, kvalitet och avkastning.

ABB-experter ska även kunna förse kunder med detaljerade rapporter som beskriver förbättringsområden, identifierade trender eller problemområden som finns i historiska data för kontinuerlig förbättring över tid.

Tjänsten finns redan för varmvalsverk.

- Redan i januari 2020 lanserade vi denna tjänst för varmvalsverk och utvecklingen och efterfrågan av denna typ av tjänster sker fortlöpande, berättar communications manager för Process automation Sweden på ABB, Ingrid Johanson för Metal Supply.

Hur kommer det sig att ni tog fram tjänsten till just kallvalsverk- var den efterfrågad?

- Vi ser en stor efterfrågan på denna typ av tjänster online för all processindustri. Digitaliseringen har gjort detta möjligt och i takt med att mer och mer blir uppkopplat i industrin kan system och tjänster som denna bevaka och hjälpa våra kunder med prestandaoptimering och minska stilleståndstiden, svarar Ingrid Johanson.

- Vår djupa förståelse för de utmaningar som operatörer av kallvalsverk rutinmässigt utsätts för är grunden för denna lösning. Till exempel identifierar tidslinjen och den kronologiska analysfunktionen en försämring eller andra trender på ett ögonblick. Detta belyser grundorsaken till problem i realtid för alla KPIer till det sista valsade bandet, samt möjliggör sekundär analys av KPIer kronologiskt för samtliga valsade band, säger Andreas Vollmer som är Global technology manager på ABB Metals. 

Tjänsten heter ABB Ability performance optimization service.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.221