23948sdkhjf

Prestando växer efter sin största order någonsin

Industriföretaget Prestando har tagit hem sin största order någonsin, vilket gjort att företaget nu behöver investera i företagets fabrik i Trelleborg. På detta ska även tio nya medarbetare rekryteras.

Prestando som är specialiserade på produktutveckling, verktygskonstruktion och tillverkning av pressade och laserskurna komponeneter, har nu tagit hem sin största order någonsin under företagets 60-åriga historia. Ordern som kommer från tyska JOST, underleverantör till fordonsindustrin, och har ett värde på 400 miljoner kronor.

För att klara ordern behöver Prestando investera, vilket resulterat i en beställning av två robotceller från Andon Robotics till bolagets fabrik i Trelleborg.

Vi valde Andon Robotics på grund av deras höga kompetens inom svetsning och hantering. Det är mycket höga krav på svetsning i kombination av snabba cykeltider och Andon hade den bästa lösningen, säger Håkan Jönsson, vd för Prestando.

De robotceller som bolaget investerat i består av två svetsrobotar med en hanteringsrobot i varje. Hanteringsroboten hämtar material som placeras i en fräs för att sedan placeras i en svetsfixtur. Detta upprepas för ytterligare 3 detaljer innan svetsfixturen vänder runt för svetsning. Efter att detaljerna svetsats färdigt placerar hanteringsroboten detaljerna på en pall för uttransport, cilket gör att robotcellerna är fullt automatiserade.

Tanken är att den nya robotanläggningen ska vara i full drift under sista kvartalet 2021.

Niclas Ilestedt, försäljningsansvarig på Andon Robotics, säger att han är mycket glad över förtroendet de fått av Prestando:

– Vi har under de senaste åren rekryterat personal med spetskompetens och vi konstruerar och bygger det mesta själva från start till mål. Kunden skall känna sig trygg i en så här stor investering, säger han.

Niclas berättar även att Andon Robotics sett en ökning av förfrågningar på högre automation än bara en enkel svetscell.

– För att få lönsamhet så väljer man att bygga in flera robotar i sina lösningar och får då mindre bemanning kring cellen, säger Niclas.

Utöver investeringarna i robotceller kommer företaget även behöva nyanställa, och Prestando räknar nu med att rekrytera cirka tio nya medarbetare.

I Prestandos fabrik ska två fullt automatiserade robotceller installeras.
Illustration: Andon Robotics

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095