23948sdkhjf

Lesjöfors Fjädrar tar nästa steg

Lesjöfors Fjädrar i värmländska Lesjöfors går den 1 april över till biogasol en fossilfri energikälla. Med den gröna omställningen ska bolagens utsläpp av koldioxid sänkas med 70 till 90 procent.

Nu ska Lesjöfors anläggning i Lesjöfors ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete och gå över till biogasol. Idag använder fjädertillverkaren propan 95 vilket är ett fossilt bränsle, och anläggningen i Lesjöfors är en av koncernens absolut största förbrukare av gas. Med den nya biogasolsatsningen beräknas företagets koldioxidutsläpp sänkas med 70-90 procent per år, motsvarande 1 600 till 2 000 ton.

– Övergången till biogasol kommer att vara väldigt enkel och smidig. Inga nya investeringar eller anpassningar har krävts då biogasolen har samma energivärde och egenskaper som propangasen, och prisskillnaden blir inte heller så stor i slutänden, berättar Jan Carlson, vd för Lesjöfors Fjädrar.

Biogasol har sitt ursprung i en biologisk källa i stället för en fossil, och den biogasol som Lesjöfors börjar använda den 1 april utvinns uteslutande från biobaserade restprodukter eller biobaserat avfall. Det gör att utsläppsminskningen av koldioxid alltid är minst 70 procent, med transport inräknat, från producenten till kundens gasoltank.

Den nya anläggningen hos Lesjöfors Fjädrar är ett viktigt bidrag för att nå de uppsatta klimatmålen ibåde Lesjöfors-koncernen och Beijer Alma-koncernen som Lesjöfors tillhör.

– Övergången till biogasol är ett av många hållbarhetsprojekt inom koncernen som verkligen visar vårt engagemang i den gröna omställningen. På koncernnivå följer vi övergången med stort intresse och utvärderar biogasolprojektet systematiskt gentemot våra mål, och faller allt väl ut är sannolikheten stor att fler koncernbolag följer efter, säger Ola Tengroth, vd för Lesjöforskoncernen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093