23948sdkhjf

Regeringen satsar på mineral och metall från sekundära resurser

Regeringen uppdrar åt Sveriges geologiska undersökning (SGU) att tillsammans med Naturvårdsverket arbeta för att öka möjligheterna till hållbar utvinning av mineral och metaller från sekundära resurser.

Arbetet ska bidra till omställningen till en mer cirkulär och resurseffektiv ekonomi, i enlighet med regeringens strategier för smart industri och cirkulär ekonomi. Uppdraget ska fokusera på kritiska mineral och metaller, men även kunna omfatta andra mineral och metaller.

Tillgången till metaller och mineral rör flera aspekter, inte minst möjligheterna för att Sverige och övriga EU ska kunna nå mål kring hållbarhet och ekonomi.

Sverige har god tillgång till många metaller och mineral samt fyller en viktig del av övriga Europas behov. Sverige har också potential att möta de behov av metaller och mineral som EU-kommissionen i sin råvarustrategi konstaterat finns.

SGU får 21 miljoner kronor och Naturvårdsverket får 4 miljoner kronor för genomförandet av uppdraget som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093