23948sdkhjf

Laddstolpe i gjutjärn – anpassar det moderna till det kulturella

Nu har Järn i Offentlig Miljö, JOM, tagit fram ett helt nytt koncept för att få laddstolpar att passa in även i äldre miljöer med historiska värden. De utvecklar en laddstolpe i gjutjärn som bidrar till samhällsomvandlingen samtidigt som den värnar om klassiska miljöer.

JOM vill vara med i genomförandet av omställningen till ett fossilfritt samhälle genom att utveckla relevanta produkter som matchar tekniska innovationer, som samtidigt värnar känsliga miljöer med kulturella värden. På flera ställen passar inte stora plåtskåp in och då blev det relevant att utveckla ett skal som kan agera som en laddstolpe, berättar JOM:s vd Maria Silfverschiöld för Verkstäderna.

Den nya laddstolpen kommer att gjutas av 80 procent återvunnet järnskrot.

– Vi kommer tillverka i Sverige för leveranser i Sverige, men har även möjlighet att tillverka på andra marknader för att hålla en närhetsprincip. Vi har flera potentiella projekt och skarpa förfrågningar både i Sverige och utomlands, säger Maria.

Närhetsprincipen som Maria nämner handlar om att själva stolpen gjuts vid ett gjuteri nära kunden efter att JOM tagit fram gjutformarna.

Den nya laddstolpen ska ha flera flera fördelar då gjutjärn är ett ickekorrosivt material som inte rostar, vilket gör att laddstolpen får en lång livscykel. Stolpen är även kompatibel med flera leverantörers teknik, och eftersom materialet är tåligt ska stolpen dessutom vara vandalsäker och inte kräva särskilt mycket underhåll.

För en extra touch kan även logotyper och stadsvapen inkorporeras i gjutningen och läggas till på stolpen, samt skyddsmålas i valfri RAL-färg.

– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den här produkten, och responsen har varit positiv både för koncept och design, avslutar Maria.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079