23948sdkhjf

De tog hem Plåtpriset 2021

Genial enkelhet, lekfullhet och modiga materialval var några av de berömmande orden från juryn när Plåtpriset delades ut. Mottagare av priset blev Sandellsandberg för naturboendet Synvillan.

I slutet av förra veckan var det dags för Plåtpriset 2021 att delas ut och vid slutet av dagen stod arkitektbyrån Sandellsandberg som vinnare för sin byggnad Synvillan. Synvillan är ett spektakulärt naturboende beläget i Eriksbergs Viltpark, med ett yttre bestående av ett traditionellt vasstak i kontrast till en fasad av rostfri, högreflekterande plåt som kamouflerar och ska ge en optisk illusion.

Juryns motivering:
Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.

Priset mottogs av Thomas Sandell, Sandellsandberg arkitekter, som förutom ära och berömmelse även fick ta emot den specialutformade Plåtpris-pokalen i koppar samt ett plåtdiplom i samma rostfria material som Synvillans fasad.

Plåten är ju byggnaden, och så blev det kul att kombinera med det här vasstaket. Det blev en väldigt fin kontrast, säger Thomas.

Bakom plåtslageriarbetet och plåtmontaget på byggnaden står PMB Sverige.

Plåtpriset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

PLÅT21 är ett årligt återkommande arkitekturevent. I år genomfördes det som en digital livesändning. Eventet PLÅT21 som priset delades ut på hölls i år digitalt, och arrangörer av dagen var SSAB, Plannja, Bevego, Ruukki, Aurubis och Prefa. Plåtpriset 2021 sponsras i sin tur av Svensk Byggplåt, en branschorganisation som bland annat Plåt & Ventföretagen är medlemmar i.

De som var med och tävlade om Plåtpriset var arkitektbyråerna FOJAB, Andreas Martin-Löf Arkitekter, STEG Arkitekter, Sweco Architects och Sandellsandberg arkitekter som tävlade med två bidrag. För att se alla tävlande bidrag, klicka vidare hit.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078