23948sdkhjf

Nytt samarbete ska återvinna metaller i elbilsbatterier

Ett konsortium mellan Groupe Renault, Veolia och Solvay visar på en ny typ av samarbete över batterivärdekedjan för att möjliggöra cirkulär ekonomi för metaller i elbilsbatter i Europa genom sluten återvinning.

Veolia och Solvay skapade i september 2020 ett konsortium som nu förstärks med Groupe Renaults position och erfarenhet inom cirkulär ekonomi och under elbilsbatteriets livscykel. Resultatet blir ett mycket kompletterande partnerskap som drar nytta av Solvays expertis inom kemisk utvinning av batterimetaller och Veolias tio år långa erfarenhet av demontering och återvinning av litiumjonbatterier genom en hydrometallurgisk process.

Antalet elfordon på vägarna förväntas öka från tio miljoner 2020 till över 100 miljoner år 2030 över hela världen, är det en strategisk utmaning att säkerställa stabil tillgång till batterimaterial med ansvarsfullt ursprung.

I det avseendet strävar de tre partnerna efter att etablera en säker och hållbar försörjningskälla för metaller i batterier, såsom kobolt, nickel och litium. Företagen planerar att uppnå detta mål genom att utnyttja sin respektive expertis i varje steg i värdekedjan– från insamling av elbilsbatterier vid uttjänta fordon till demontering, metallutvinning och rening – och genom att förbättra befintliga mekaniska och hydrometallurgiska batteriåtervinningsprocesser. 

Genom Solvays och Veolias gemensamma innovativa teknik kommer strategiska metaller som tidigare återvunnits i en form som endast lämpar sig för metallurgiska tillämpningar att extraheras och renas till högrenhetsmetaller redo att återanvändas i nya batterier.

De tre parterna är redan aktivt engagerade i en experimentell fas, vilket innebär att man inrättar en förindustriell demoanläggning i Frankrike med kapacitet att utvinna och rena elbilsbatterimetaller i slutet av livslängden.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078