23948sdkhjf

Stena Metalls dotterbolag startar ny anläggning i Sverige

Stena Metalls dotterbolag HaloSep planerar för en utvecklingsanläggning i Skarvikshamnen i Göteborg. Med HaloSep-tekniken renas flygaska som bildas i förbränningsanläggningar från salter och metaller.

I processen neutraliseras restprodukterna flygaska och sur skrubbervätska från förbränningen. Till sist finns en tvättad aska, salt i en vattenlösning som kan släppas ut till recipient och metallkoncentrat som kan gå till smältverk. Den återstående askprodukten kan deponeras som icke farligt avfall, eller användas som konstruktionsmaterial.

Av 600 ton aska kommer 17 ton metaller kunna utvinnas. Metallprodukten kan sedan gå som råvara till smältverk. 

Hos Vestforbrænding i Köpenhamn, Danmarks största avfallsbolag, finns sedan tidigare en anläggningen i full skala med den patenterade tekniken för att rena aska. Projektet i Danmark invigdes förra hösten och är inte helt avslutat och därmed saknas information om hur det slutliga resultatet blev. Skillnaden mellan denna och den svenska anläggningen är att den svenska kommer vara mindre och med syfte att vidareutveckla och kundanpassa processen.

– Den svenska anläggningen ska bland annat kunna modifieras för olika typer av aska, säger Annelie Albertsson, projektledare inom industri på Cowi som har fått ansvaret att ta fram en grundläggande design och ett förfrågningsunderlag för delsystem och en totalentreprenad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093