23948sdkhjf

Han ska förutspå haverier

Som vi tidigare berättat finns det en företagsforskarskola som heter Smart Industry Sweden.

Läs också: Nu ska det bli färre olyckor hos SCA

En av industridoktoranderna på skolan - Adam Lundström ska kunna förutspå maskinhaverier, identifiera tekniska fel och undvika oplanerade stopp.  

Det är Mittuniversitetet och fyra andra lärosäten som startat företagsforskarskolan. Det innebär för tolv företag runtom i landet att de kan anställa en eller flera doktorander.

Mittuniversitetets samarbete med SCA inom företagsforskarskolan ska ge färre olyckor och driftstopp.

− Oplanerade stopp och haverier kostar väldigt mycket pengar för ett företag som SCA och min roll blir att forska kring hur haverier kan förutspås och hur man, genom maskininlärning, kan få maskinerna att i rätt tid tala om när underhåll och reparationer måste utföras, säger Adam Lundström, industridoktorand vid Mittuniversitetet. 

Mittuniversitetets experter på mätteknik, maskininlärning och Industriell IoT fungerar som handledare och doktoranden får ett unikt nätverk med de främsta experterna inom Smart industri från både forskning och näringsliv.

− Det här är den djupaste formen av samverkan. Vi arbetar så nära företaget som det går, får lättare att förstå deras problem och kan ge SCA tillgång till den främsta expertisen. Sverige har starka ambitioner inom området smart industri och det är viktigt för Mittuniversitetet att positionera sig som en betydelsefull aktör, säger Mattias O´Nils.

Företagsforskarskolan startade den 15 mars och SCA ser satsningen som en möjlighet att bygga upp kompetens kring förebyggande underhåll genom AI-baserade metoder.

− Vi måste gå från att arbeta med akut avhjälpande underhåll, till förebyggande underhåll där vi får rätt information i rätt tid. Genom företagsforskarskolan kan vi ha en anställd som forskar kring just detta och längs vägen nyttja all den expertis som nätverket och Mittuniversitetets forskarmiljö ger, säger Jenny Friberg, SCA Underhåll.

− Jag brinner för att fördjupa mig, vilket är en av orsakerna till varför jag vill forska, men genom den hör lösningen kan jag nu fördjupa mig i verkliga problem och se mitt arbete omsättas till verkliga lösningar, säger Adam Lundström.

De övriga lärosätena som verkar inom företagsforskarskolan är Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Jönköping University.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

1.453