23948sdkhjf

Aluminiumfabrik i Huskvarna investerar stort

Ett samarbete mellan Carlfors Bruk och Jönköping Energi har landat i en solcellspark som ska förse brukets aluminiumfabrik med förnybar solenergi. Solcellsparken beräknas vara klar i juni 2021 och totalt ska 2 050 paneler monteras på en yta stor som två fotbollsplaner.

I Karlfors söder om Huskvarna i Jönköpings kommun hittas aluminiumfabriken Carlfors Bruk. Här tillverkas aluminiumpulver och aluminuimpasta och produkterna används bland annat till pigmentering av färger och plaster, samt som jäsmedel i lättbetong.

Nu har Carlfors investerat stort i förnybar energi via en ny solcellspark, och parken kommer att bli en av regionens första solcellsparker som finansieras av ett privatägt företag. Joakim Björklund, vd för Carlfors Bruk, berättar att företaget alltid haft ett stort fokus på egenproducerad el:

– Vi är en industri som är väldigt elintensiv och vi har alltid varit måna om att få tillgång till energi på ett bra sätt. Så det här känns såklart väldigt positivt. Parken kommer försörja kanske 6-9 procent av vår förbrukning så vi blir inte självförsörjande. Men tillsammans med vårt egna kraftverk till Huskvarnaån och vår värmeåtervinning i våra processer, har vi stort fokus på att införskaffa energi på ett bra sätt och ta hand om energin i vår verksamhet, säger Joakim till Metal Supply.

Det egna kraftverket till Huskvarnaån som Joakim talar om togs i bruk 1936 i företagets regi, och är ett samarbete kring energiproduktion som bolaget har med Jönköping Energi. Eftersom samarbetet med Jönköpings Energi fungerat väl föll det sig naturligt att nu samtala med energibolaget kring en ny solcellslösning.

– Vi är jättenöjda med vårt samarbete med Jönköping Energi och för oss var det självklart att vi skulle anlita det lokala energibolaget i denna satsning, säger Joakim.

Nu har bygget av den nya parken startat och totalt ska 2 050 paneler monteras upp med start i april. Dessa ska producera 1,1 MW vilket kan jämföras med vad cirka 60 villor förbrukar under ett år. Solcellsparken ska bli stor som två fotbollsplaner och kommer att tas i drift under juni 2021.

– Detta är ett väldigt spännande projekt och helt klart unik i sitt slag i vår region. Det är väldigt kul att få vara med på denna miljösatsning som Carlfors Bruk nu gör, säger Nils Bittnér, kundansvarig på Jönköping Energi.


Nils Bittnér på Jönköping Energi och Joakim Björklund Carlfors Bruk i digitalt möte.
Foto: Jönköping Energi / Carlfors Bruk

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.142