23948sdkhjf

Northvolt får order värd 120 miljarder från VW

I Northvolts nya gigafabrik i Skellefteå ska batterierna i företagets nya order tillverkas. Det är Volkswagen som beställt batterier för 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder svenska kronor.

Nu presenterar Northvolt och Volkswagen nästa steg i sitt partnerskap som inleddes 2019 – Volkswagen beställer litiumjonbatterier för 120 miljarder kronor över tio års tid.

Volkswagen är en viktig investerare, kund och partner på vår resa framåt, och vi kommer fortsätta arbeta hårt mot målet att förse dem med de grönaste batterierna på jordklotet nu när de snabbt ökar sin flotta av elektriska fordon, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare.

Volkswagen är en av Northvolts största ägare redan sedan innan, men nu ökar de ägandet i bolaget ytterligare. I samband med utökandet av partnerskapet förvärvar de även Northvolts joint venture-andel i ett det gemensama intressebolaget Northvolt Zwei i Tyskland. Där är planen att ytterligare en större batterifabrik ska startas.

– Volkswagen kommer att fortsätta fördjupa samarbetet och partnerskapet med Northvolt. De är en av våra viktigaste batterileverantörer när vi övergår till elektrisk mobilitet och det finns potential att utvidga detta partnerskap ytterligare, säger Thomas Schmall, styrelseordförande för Volkswagen Group Components.

Totalt har Northvolt nu säkrat kontrakt på 27 miljarder dollar vilket motsvarar cirka 230 miljarder svenska kronor från sina nyckelkunder. Här hittas flera stora fordonstillverkare, bland annat Scania och BMW.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094