23948sdkhjf

Riggar för intern hydraulik

Epiroc har tagit fram en ortdrivningsrigg med intern hydraulik

Riggen är konstruerad och byggd så att hydraulik, givare och kablar ska vara skyddade. Konstruktionen ska minimera risken för oplanerade stopp och maximera drifttid och prestanda vid krävande förhållanden. 

Epiroc menar att en utmanande del av arbetet under jord är det dagliga slitaget på hydraulslangarna. Både av fallande sten och skärv och av kontinuerligt slitage mot tunnelgolv och väggar vilket för med sig ständiga slangreparationer.

Med riggens slanglösa bomkonstruktion ska risken för oplanerade stopp för slangreparationer minimeras och riggen ska kunna fortsätta i drift även under de tuffaste förhållanden.

- Boomer M20 har utvecklats i nära samarbete med nyckelkunder och är resultatet av omfattande forskning och fältprov, säger Niklas Berggren som är Global product manager face drilling equipment på Epiroc.

Den har inbyggda automatiseringsfunktioner, fjärrmanövreringsfunktioner och digitala borrplaner. De digitala funktionerna ska ge högre tillförlitlighet och kvalitet genom hela borrcykeln. Med hjälp av High performance development ska det bli möjligt för operatören att justera och ladda ner borrplaner även längst fram i stuffen vilket ska eliminera behovet av justeringar på ytan.

Med digital borrplanshantering ska borromgångarna bli längre, mer exakta och ge mindre överberg.

- Vi har sett en total kostnadsbesparing på upp till 25 procent och en produktivitetsökning på upp till 40 procent, säger Niklas Berggren och fortsätter:

- Säkerheten har funnits med oss sedan dag ett. Det är vår högsta prioritet och vi har gjort stora ansträngningar för att förbättra säkerheten för operatörerna med den här riggen.

Med fjärrstyrningsfunktioner ska operatörer kunna borra på säkert avstånd från riskområden och hålla produktionen igång vid skiftbyten.

Med hjälp av flerfunktionella styrspakarna ska operatörerna hela tiden kunna hålla ögonen på arbetsuppgiften. Hytten är konstruerad för att ge optimal sikt och har en bullernivå på 65 decibel. 

Riggen kan levereras med en batteridriven drivlina som tillval för att kunna ge ytterligare besparingar när det gäller hälsa, underhåll, ventilation och kylning.

- Med den inbyggda laddaren behöver operatören inte planera för laddning. Det sker istället automatiskt när maskinen är ansluten till elnätet för borrning, säger Niklas Berggren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078