23948sdkhjf

Industrikoncern investerar i ny gjutteknik med hjälp av ABB

För att möta kvalitetskraven på gjutna aluminiumdelar har industrikoncernen AGES valt att investera i ny gjutteknik och satsa på ett nytt produktionssätt. Med på tåget finns en flexibel ABB-robot.

Hos AGES, svensk industrikoncern med spetskompetens inom pressgjutning och skärande bearbetning, har en ny typ av gjutteknik börjat testas. AGES kunderna finns framför allt inom fordons- och verkstadsindustrin, och detta är sektorer som för med sig nya behov inom området pressgjutning.

För att kunna matcha nya krav på bland annat värmebehandling och svetsning genomför AGES därför nu ett utvecklingsprojekt inom Rheocasting – en semisolid gjutningsprocess där smältan modifieras för att bli tixotrop. Projektet drivs tillsammans med Comptech som är specialister inom Rheocasting.

– Rheocasting är en otroligt effektiv metod för att gå från råmaterial till färdig detalj, och vi har hittat ett maskinkoncept att göra det på som vi tror mycket på. Genom att samarbeta med Comptech kan vi dela på kunskap, och projektet får en hanterbar risk- och investeringsnivå. Vi kan dessutom sätta in Rheocasting-utrustningen i våra nuvarande maskiner, berättar Anders Magnusson, koncernchef för AGES Industri.

Något som spelar en viktig roll i utvecklingsprojektet är en ABB-robot av modell IRB 4600 som servar den befintliga gjutprocessen. Rheocasting-processen har byggts runt roboten vilketska möjliggöra samma höga produktivitet och cykeltider som vid konventionell pressgjutning, men där den färdiggjutna komponenten ska ha betydligt bättre materialegenskaper.

Nu testkörs Rheocasting-projektet på AGES produktionsenhet i halländska Unnaryd, och om slutresultatet blir lika bra som testerna visar så hoppas AGES på att investeringen ska öppna för nya affärsområden och nya affärsmöjligheter.

– Under den period som vi startar upp och provkör projektet så använder vi Rheocasting-utrustningen. När vi inte använder den, utan kör tillverkning enligt ordinarie principer, då kopplar vi bara ifrån utrustningen. Det är ABB-roboten som möjliggör den här stora flexibiliteten, säger Anders.

Peter Wik, försäljningschef på ABB Robotics, berättar att projektet passar väldigt bra för ABB då de brinner för svensk industri och för att hitta lösningar på företagens utmaningar.

– Vi är väldigt glada över att få bidra till AGES ambition att ligga i framkant och hela tiden utveckla processer och tekniker för sina och kundernas behov. Det känns också väldigt bra att vår flexibla robot är med i Comptechs lösning som en viktig möjliggörare i detta intressanta gjuttekniksprojekt, säger han.

Per Jansson, vd för Comptech, tillägger:

– Comptech är en teknikleverantör som vänder sig till den globala marknaden och det är viktigt för oss att ha medleverantörer som också är globala. Att ABB finns i stort sett hela världen med befintliga serviceorganisationer och support är extremt viktigt för oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094