23948sdkhjf

Köpte koppar, fick tegelsten – blev lurade på 307 miljoner

I fjol blev schweiziska råvaruhandlaren Mercuria Energy Group lurade på 36 miljoner dollar, cirka 307 miljoner svenska kronor, när de köpte koppar men istället fick behållare fyllda med rödmålad tegelsten. Nu har de misstänkta bedragarna blivit gripna.

Under sommaren 2020 slöt Mercuria en affär med den turkiska leverantören Bietsan om att köpa cirka 6 000 ton koppar för 36 miljoner dollar. Detta blev dock en affär som inte alls slutade som planerat, och i augusti stod Mercuria med 300 behållare fulla av rödmålade tegelstenar istället för koppar. Det rapporterar Bloomberg News.

Sagan ska ha börjat i Turkiet när kopparn först lastades från Bietsan. Här ska allt ha gått rätt till och efter att en kontroll gjorts av en oberoende inspektör ska behållarna med kopparn ha förseglats med en äkta förslutning. Enligt Mercurias advokat Sinan Borovali var det efter det här som bedrägeriet började, och när mörkret föll på ska behållarna ha öppnats för att ersätta kopparn med tegelstenar, målade för att matcha den traditionella kopparfärgen. Sedan ska falska förslutningar ha satts på behållarna.

Detta ska enligt advokaten även ha upprepats på resterande fartyg som skeppat kopparn.

Den sista betalningen från Mercuria till Bietsan skedde i augusti 2020 då fartygen var påväg till Kina, och det var först när lasten öppnades i hamnen i kinesiska Lianyungang som bedrägeriet upptäcktes.

Och oturen slutar inte där. När Mercuria sedan kikade på att få ut pengar från godsförsäkringarna som tecknats visade det sig dessutom att enbart ett av sju kontrakt som det turkiska bolaget användt var legitimt. Det andra var förfalskade.

Enligt turkisk polis ska händelsen ha fastställts som ett organiserat bedrägeri och nu har den turkiska polisen gripit 13 personer misstänkta för bedrägeriet. Nu fortsätter utredningen och de misstänkta kommer fortsätta frågas ut under veckan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095