23948sdkhjf

Sandvik uppdaterar verktyg för bearbetning i stål

Nu utökar Sandvik Coromant sitt sortiment av verktyg för gängningsoperationer i stål genom att lansera en förbättrad version av sina gängtappar T200 och T300. Dessa ska ge en förbättrad bearbetningssäkerhet, längre verktygslivslängd och lägre kostnad per komponent.

CoroTap-sortimentet som är en del av Sandvik Coromants utbud av solida verktyg erbjuder materialspecifika lösningar för gängning i flera olika typer av metaller. CoroTap T200 spåndrivande gängtapp och T300 gängtapp med spiralspånkanal är optimerade för arbetsstycken i ISO P1- och P2-stål, vilket ska ska göra dem väl lämpade för bearbetning av komponenter inom fordonsindustrin och den allmänna verkstadsindustrin. Båda verktygen är även lämpade för massproduktion.

Medan T200 är avsedd för bearbetning av genomgående hål där spånor trycks framåt, är T300 avsedd för bottenhål där det inte finns något utgångshål och spånor måste dras bakåt istället. Som en del av uppgraderingen har båda verktygen fått en ny ytbehandling samt förbättrad eggavrundning för bättre prestanda. En förbättrad spånkanalsform ska också ge bättre resultat överlag.

Som ett resultat av dessa uppgraderingar ska tillverkare kunna dra nytta av förbättrad bearbetningssäkerhet med ökad motståndskraft mot eggurflisning, vilket i sin tur ska leda till färre skärbrott och förbättrad gängkvalitet. Dessutom är skärhastigheterna högre än hos tidigare versioner av verktyget och kostnaden per komponent blir generellt lägre.

Gängtapparna kan även justeras för att uppfylla behoven hos flera olika industrier och kan anpassas efter specifika krav.

– Data från jämförelsetester har noterat avsevärt bättre resultat för verktygen. En jämförelse mellan den nya och den befintliga versionen av T200-gängtappen visar nämligen att verktygslivslängden ökar med hela 121 procent, med en potential att bearbeta dubbelt så många gängade hål med ett enda verktyg. Produktiviteten ökade också med den uppgraderade versionen av T200 – där skärhastigheterna ökade från 18 meter per minut till 24 meter per minut vid bearbetning av P2-stål, berättar Lisa Belfrage, global produktchef hos Sandvik Coromant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14