23948sdkhjf

SKF investerar 400 miljoner – men stänger fabrik

Nu investerar SKF 400 miljoner kronor i att utöka och modernisera sin fabrik i Airasca, Italien. Detta medför dock att en fabrik behöver stängas och att delar av produktionen vid en annan kommer flyttas. Vid dessa fabriker jobbar totalt 260 medarbetare, och vi har pratat med SKF som berättar mer om hur personalen kommer beröras.

Idag meddelade SKF att de ska investera 400 miljoner kronor för att modernisera och bygga ut en av sina fabriker i norra Italien – Airasca. Investeringen och utökningen möjliggör i sin tur att all tillverkning av superprecisionslager för industriella applikationer i norra Italien kan flyttas till Airasca, som är koncernens största tillverkningsanläggning i landet.

Det här medför dock i sin tur att SKF:s fabrik i Pianezza, cirka 33 kilometer bort från fabriken i Airasca, kommer att stängas. Likaså kommer fabriken i Villar Perosa, cirka 27 kilometer bort, att påverkas. Här tillverkas superprecisionslager men även andra lager till järnvägs- och flygindustrin, och här kommer tillverkningen av superprecisionslager att flyttas till Airasca. Övriga produkter kommer att fortsätta produceras vid fabriken.

Vi har pratat med Theo Kjellberg, presschef på SKF, som berättar att de 60 medarbetare som arbetar vid Pianezza-fabriken och de 200 som arbetar vid Villar Perosa-fabriken absolut kommer att påverkas av flytten och nedstängningen.

– De här superprecisionslagren ställer väldigt höga krav på kompetens och prestande, så nu tittar vi på vilka möjligheter som finns för att flytta över kompetens från Pianezza-fabriken och Villar Perosa-fabriken till Airasca-fabriken, berättar Theo och fortsätter:

– Det är fortfarande alldeles för tidigt för att säga vad som kommer hända med personalen, men vi stänger ju en fabrik och flyttar produktion från en annan så det är klart att det kommer bli en effekt på medarbetarna. Men vi kan inte säga exakt hur många det kommer bli ännu.

Som en del av investeringen på 400 miljoner kommer helautomatiska tillverkningskanaler för produktion av superprecisionslager att installeras i Airasca, och den första av dessa förväntas vara i drift under 2022.

– Denna investering kommer att göra vårt kunderbjudande inom superprecisionslager till ett av de starkaste på marknaden. Genom automatiserade tillverknings- och kvalitetskontrollsprocesser kommer vi att förbättra både flexibiliteten i vårt erbjudande och våra produkters prestanda, säger Kent Viitanen, chef för Bearing Operations.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094