23948sdkhjf

Metallpulvertillverkare får stöd på 2,7 miljoner

Nu har Höganäs ansökan om ekonomiskt stöd för att genomföra pilotförsök med koldioxidneutral biokol fått ett svar – bolaget får ett stöd på 2,7 miljoner av Energimyndigheten.

Metallpulvertillverkaren Höganäs arbetar för att bli klimatneutrala till år 2045 och ett viktigt steg för att nå dit är bland annat att ersätta fossilt kol i en tillverkningsprocess med förnybart kol. Det är ett arbete med många utmaningar på vägen, men som nu, tack vare ekonomiskt stöd på 2,7 miljoner kronor från Energimyndigheten, får en extra skjuts.

Den 1 mars beviljade Energimyndigheten, genom programmet Industriklivet, Höganäs ansökan om ekonomiskt stöd för att genomföra pilotförsök med koldioxidneutral biokol i en av sina tillverkningsprocesser. Projektet startar nu omedelbart och ska pågå till och med slutet av 2022.

Tanken är att koldioxidutsläppen ska minska och på sikt bidra till att Höganäs blir fossilfria genom att ersätta det fossila kolet med biokol i den så kallade Höganäs-processen.

– Projektet är en central del i vårt arbete för att minska våra koldioxidutsläpp och bli klimatneutrala till 2045, säger Magnus Pettersson som är energisamordnare på Höganäs.

I pilotförsöken kommer upp till en femtedel av det fossila kolet att ersättas av biokol. Vid ett fullskaligt införande skulle det motsvara en minskning av koldioxidutsläppen med 29 000 ton per år, vilket motsvarar cirka 13 procent av företagets utsläpp i Sverige.

– Att ersätta fossilt kol med förnybart är mer komplicerat än det låter. Vår process har utvecklats under mer än 100 år och små förändringar kan ge stora konsekvenser för både process och produktkvalitet. Det här projektet kommer ge oss en djupare förståelse, säger Ryan Robinson som leder projektet på Höganäs.


Ryan Robinson, projektledare för pilotförsök med koldioxidneutral biokol i Höganäs tillverkningsprocesser.
Foto: Höganäs

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078