23948sdkhjf

H2 Green Steel kan öka hamnens volymer med 80 procent

Nyligen tillkännagav det nystartade bolaget H2 Green Steel sina planer för ett nytt och storskaligt fossilfritt stålverk i Norrbotten. Den nya satsningen ska innebära stora fördelar för näringslivet, inte minst för Luleå Hamn vars volymer kan komma att öka med 80 procent.

För etableringen av H2 Green Steel har bolaget valt området Svartbyn i Bodens kommun. Här ska de resa ett nytt fossilfritt stålverk, och en aktör som kan gynnas stort av investeringen är Luleå Hamn. Här kan volymerna komma att öka med 80 procent i jämförelse med dagens volymer. Ökningen skulle bland annat bestå av en flerdubblad mängd järnskrot avsedd för återvinning, men också hanteringen av en helt ny typ av gods för Luleå Hamn.

– H2 Green Steel kan förändra Luleå Hamn för alltid. Omställningen till en grönare basindustri går helt i linje med vår egen strävan mot minskat klimatavtryck och etableringen kommer sannolikt driva på och accelerera vår utveckling mot en ännu mer hållbar hamn, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå Hamn.

Och det är inte bara de kraftigt ökade volymerna som kan påverka Luleå Hamn. H2 Green Steels produktion kommer även bredda hamnens verksamhet, då stora volymer av ett helt nytt godsslag, så kallade stål-coils, ska hanteras. Etableringen kan skapa trafik med typer av fartyg som idag inte trafikerar Luleå Hamn, men också skapa nya möjligheter för ökad automation och autonoma processer i hamnen.

– Vi formar just nu framtidens hamn. Vår ambition är att vara en aktiv partner för H2 Green Steel för att tillsammans kunna hitta den mest effektiva och hållbara logistiklösningen från fabrik till kund, säger Henrik Vuorinen.

Luleå hamn är den nordligaste av Sveriges fem corehamnar och hela 90 procent av EU:s järnmalmsproduktion har anknytning till Luleå Hamn. Hamnen har valts ut av EU som en strategisk prioriterad hamn för att säkerställa råvaruförsörjningen av malm och stål.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.188