23948sdkhjf

Metallprisernas utveckling i februari

Under februari steg priset på många basmetaller samtidigt som ädelmetallernas pris sjönk. Metaller vanliga i fordonsindustrin så som kobolt och litium, samt rodium, steg däremot kraftigt.

Under februari månad steg metallpriserna, de flesta med fyra till tio procent med undantag för silver och guld där priserna sjönk. Det visar SGU:s senaste statistik.

Under månaden gick silverpriset ned med tio procent, vilket enligt SGU troligen är en rekyl på en tidigare uppgång där investerare nu säljer för att hämta hem vinster.

Den största prisökningen bland basmetallerna återfanns hos koppar som ökade med 17 procent.  Här menar SGU att det var en förväntad återhämtning av den globala ekonomin, fortsatt tillväxt av industriell aktivitet samt en stark efterfrågan på metall från Kina som var några av orsakerna till den stora ökningen.

Därutöver steg priserna stort på rodium (+ 33 procent), kobolt (+ 26 procent) och litium (+ 9 procent.)

– Det verkar som efterfrågan på batterier har ökat efterfrågan på kobolt och litium. Mindre kobolt i lager samt Kinas efterfrågan på elbilar drivit koboltpriserna till den högsta nivån på två år, skriver SGU.

Framåt slutet av månaden började dock flera metallpriser att gå ned.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14