23948sdkhjf

90 procent av Lisjös maskinpark är robotiserad

I Surahammar i Västmanland hittar vi Lisjö Produktion, en legotillverkare kvalificerad på skärande bearbetning, svarvning och fräsning i morderna CNC-maskiner. Här är dessutom maskinparken till 90 procent robotiserad, något som gett bolaget stora fördelar.

Till Lisjö Produktions maskinpark ska två nya 4-axliga svarvar av modellen Okuma LU3000/4000 snart levereras och maskinleverantör är Stenbergs. Svarvarna blir Lisjös fjärde och femte Okuma LU och precis som de flesta andra maskinerna i maskinparken ska även dessa bli helt robotiserade. Att satsa på robotisering är nämligen något som Lisjö Produktion satsat stort på.

– Vår vision var redan i slutet på 90-talet att så mycket som möjligt i vår verksamhet skulle vara robotbetjänt och den första roboten införskaffade vi år 2000, berättar Lisjö Produktions vd Thomas Englund för Verkstäderna.

Faktum är att hela 90 procent av bolagets maskinpark är automatiserad med robotar, och alla robotceller är tillverkade av Mora Automation & Robotteknik, Marab.

– Syftet med detta är att öka effekten i anläggningen och på så vis bli konkurrenskraftiga på marknaden. Sen tillkommer naturligtvis även fördelar med arbetsmiljön och det är ett bra sätt att attrahera framtida medarbetare, säger Thomas.

Idag har Lisjö total 20 robotceller och precis som de övriga maskinerna ska även de nya integreras ihop med robotceller ifrån Marab.

– De nya Okuma-maskinerna kommer att passa som handen i handsken för kommande utmaningar.

Att robotar har varit en del av Lisjö Produktions verksamhet under två årtionden är något som hjälpt företaget på flera olika sätt, bland annat har bolaget fått större möjligheter.

– Robotarna har hjälpt oss att hålla en stabil produktionstakt även när någon av våra medarbetare har varit hemma på grund av sjukdom eller liknande. Vi har även bättre möjligheter att parera hög och lågkonjunkturer än tidigare, säger Thomas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.171