23948sdkhjf

De utökar med maskiner och personal efter ny rekordorder

Industriföretaget Prestando har tagit hem sin största order någonsin. Ordern från tyska JOST har ett värde på 400 miljoner kronor och kommer innebära investeringar på 25 miljoner i bland annat svets- och CNC-maskiner, samt rekrytering av cirka tio medarbetare.

Vid Prestandos fabrik i Trelleborg ska cirka tio nya medarbetare rekryteras efter att företaget fått in sin största order någonsin under bolagets 60-åriga historia. Prestando är ett företag som till stor del tillverkar pressade och laserskurna komponenter till fordonsindustrin.

Det är mycket glädjande att få en order som ger långsiktig trygghet och som gör att vi kan anställa. Det här kontraktet betyder mycket för oss och vi välkomnar att stärka vårt team med nya kollegor, säger Per-Olof Jönsson marknadschef och delägare i Prestando.

Den nya rekordordern kommer från tyska JOST, tillverkare av komponenter till fordonsindustrin, och har ett ordervärde på 400 miljoner kronor. Ordern från JOST innebär att det varje år kommer att användas 4 600 ton råmaterial av plåt vid produktionen hos Prestando, vilket motsvarar vikten av cirka 3 000 personbilar, och det som ska produceras hos Prestando är en specifik detalj till en hjulaxel till lastbilstrailers.

Vi tog hem den här ordern på grund av vår tekniska kompetens och vår stora erfarenhet av att arbeta i tjocka material. Omsättningen i koncernen kommer dubblas under kommande år vilket känns fantastiskt efter ett omtumlande och pandemipåverkat 2020, säger Per-Olof Jönsson.

Prestandogruppen har idag 80 medarbetare och produktionen i Sverige är fördelad mellan fabrikerna i Trelleborg och Kalmar. Det är i Trelleborg som merparten av produktionen till JOST ska ske. Ordern ger även sysselsättning till fabriken i Kalmar, men kompetensförstärkningen sker i Trelleborg.

I och med den nya rekordordern kommer cirka 400 kvadratmeter av Prestandos produktionsyta i Trelleborg att byggas upp för JOST:s produktion. Här kommer dessutom tekniknivån att höjas genom investeringar i CNC-styrda fräsar, svetsrobotar samt hanteringsrobotar. Totalt kommer Prestando investera cirka 25 miljoner i svets, CNC- och mätutrustning.

Slutligen är rekordordern en extra välkomnande order hos Prestando eftersom bolaget var ett av de bolag som påverkades starkt av coronapandemin. När de stora fordonstillverkarna stängde sina fabriker under 2020 innebar det tvärstopp för intäkterna och företaget tvingades under våren korttidspermittera. Nu går företaget mot ljusare tider, och förutom ordern från JOST har bolaget även fått nytillkomna och spännande uppdrag från bland annat Scania, Alfa Laval och MAN.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078