23948sdkhjf

40 000 invånare stämmer Hydro

Cirka 40 000 brasilianare har gått med i en grupptalan där de stämmer norska aluminiumbolaget Hydro för att ha släppt ut giftiga utsläpp i en flod i Brasilien.

Nu har en brasiliansk grupp på cirka 40 000 invånare väckt åtal vid en domstol i Nederländerna mot Norsk Hydro. Det rör sig om att Hydros aluminiumoxidraffinaderie Alunorte i Para, Brasilien, skulle vara skyldiga till att vattnet i den brasilianska floden Murucupi blivit förorenat av ett giftutsläpp 2018. Utsläppet orsakades av översvämningar efter ett tvådagars kraftigt regnfall.

– Offren har exponerats för giftiga rester från bearbetningen av aluminium, vilket kan orsaka hälsoproblem som ökad förekomst av cancer, Alzheimers, hudsjukdomar, magproblem och diarré, säger advokatbyrån PG MBM enligt Aluminium Insider.

Hydro berättar för Metal Supply att de kommer att svara på begäran till den Nederländska rättegången, och vid tiden för händelsen 2018 erkände Hydro utsläppet men de förnekade att utsläppet skulle ha resulterat i någon förorening av vattnet i floden.

– Den grupp som gjort stämningsansökan har sedan 2017 väckt fem stämningar i Brasilien mot olika Hydro-enheter i just Brasilien. Dessa har tagits upp med flera brasilianska domstolar och brasilianska myndigheter. När det gäller Alunorte-fallet 2018 har olika undersökningar visat att det inte fanns något överflöde från deponierna, säger Halvor Molland, vice president för medierelationer på Norsk Hydro, till Metal Supply.

Enligt Aluminium Insider ska PGMBM ha sagt att gruppen valt att väcka åtal i Nederländerna eftersom de är missnöjda med det brasilianska rättssystemet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11