23948sdkhjf

Syrafast rostfritt stål en självklarhet i lakverket

Smältverket Boliden Rönnskär har investerat i ett nytt lakverk. Ventilationsföretaget Ambra har nischat sig mot industrin. Och så är de nästan grannar.

Ambras huvudkontor ligger nämligen i Skelleftehamn och 500 meter därifrån ligger smältverket Boliden Rönnskär. Ambra har nu rollen som ventilationsentreprenör när det nya lakverket byggs.

Ambra beskriver miljön på Boliden Rönnskär som unik genom att de ämnen som hanteras i processen är påfrestande varför materialval och kvalitet är viktigt, vilket även innefattar ventilationen.

För i det nya lakverket är takhöjden cirka 20 meter vilket innebär arbete på hög höjd, och det krävs dessutom stora luftflöden. De två största ventilationssystemen som installerats har ett luftflöde på 25 000 kubikmeter per sekund, berättar de.

- Det är inte många som arbetat med ett lakverk, utformning och material som använts är speciell. Det helt unikt och faktisk väldigt roligt att få vara en del av detta projekt, säger Anders Berglund som är platschef på Ambra i Skellefteå.

Han har även varit projektledare för uppdraget på lakverket.

- Våra medarbetare på Ambra är vana vid att arbeta på Boliden Rönnskär. Vi har ett nära samarbete och vi har servicetekniker som regelbundet genomför service och reparationsarbeten. Våra industrimontörer och servicetekniker har stor kunskap kring miljön och de omständigheter som påverkar ventilationen, samtidigt som de är vana vid den säkerheten som krävs på sajten.

Och så fungerar ett lakverk:

- Enkelt beskrivet är det som att lakverket är en stor kaffebryggare. I processen lakar man ur metaller från restavfall i olika steg. Vårt praktiska arbete på lakverket började i september 2019. Sedan dess har vi installerat sex olika ventilationssystem och just nu pågår injusteringsarbeten. Inom kort påbörjas provdriften för att snart kunna ta lakverket i bruk, berättar Anders Berglund och fortsätter:

- Vi beställer ofta vårt material från Bevego här i Skellefteå. De har ett stort engagemang och deras service och logistik är alltid mycket bra. På lakverket har vi stått för allmänventilation och monterat system i lakverket, ställverket, infrakten, utfrakten och personalbyggnaden. Det är en väldigt stor volym av material och vi har beställt alla kanalsystem från Bevego, både deras egna rektangulära kanaler och cirkulärt kanalsystem från Hallströms samt allt montagematerial.

Rostfritt stål som är syrafast rakt igenom används inne i lakverket. I detta projekt var det en självklarhet eftersom syrafast rostfritt stål har en av de högre klassificeringarna när det kommer till korrosivitet och är mycket hållbar över tid, menar Ambra.

Och speciella aggregat måste användas - luftdonen är till exempel epoxylackade. 

- Det finns ingen grossist som lagerför kanalsystem i syrafast rostfritt stål vilket kräver noggrann planering och bra framförhållning. Allt tillverkas på beställning och om någon detalj saknas vid montering tar det tid att få fram. Däremot har vi fått mycket bra hjälp från Bevego kring planering och beställning av allt material. Transport och logistik har fungerat utmärkt, de flesta leveranser är skickade direkt från fabrik, medan en del av materialet körts ut med Bevegos egna lastbilar till vår arbetsplats, avslutar Anders Berglund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094