23948sdkhjf

Nu återupptar järnmalmsgruvan sin produktion

2016 lades gruvan i malpåse, men nu det dags att väcka den till liv för att bygga säkerhetslager. Det är LKAB:s gruva Mertainen utanför Svappavaara som återigen ska producera järnmalm. Planen är att vara igång till hösten och bygga upp ett rågodslager.

Förutsättningarna har förändrats sedan gruvan lades i malpåse, idag finns ett ökat behov av rågods inom LKAB:s affärsområde järnmalm, inte minst efter skalvet i Kirunagruvan i maj 2020 som fortfarande hämmar produktionen där.

– Vi gör det här för att skapa ett säkerhetslager av rågods för våra pelletsverk i Kiruna och Svappavaara, säger Niclas Svanelöv, sektionschef gruva i Svappavaara.

Planering för start av gruvproduktionen pågår nu för fullt, bland annat handlar det om att säkerställa resurser. Produktionen beräknas ske med både LKAB:s egen personal och entreprenörer. Tillstånd för brytningen finns redan men en komplettering behöver göras för lagerhållning.  

– Vi planerar att komma igång med brytningen till hösten och driva gruvan under cirka ett halvår. Då har vi byggt upp ett lager som kan fungera som säkerhet för rågodsförsörjningen till våra pelletsverk. För att producera en miljon ton rågods kommer vi att bryta cirka 1,5 miljoner ton råmalm och ungefär lika mycket gråberg, säger Niclas Svanelöv.

Beslutet om att förbereda Mertainen för brytning togs 2010, när priserna på grov järnmalmsfines var höga. Efter en långdragen tillståndsprocess hade dock marknaden förändrats så att LKAB inte såg någon lönsamhet i att starta produktionen. Området var då redan förberett med vägar, jordavrymning av berget, sidobergsupplag och fasta maskiner för krossning och sovring. Dessa kan nu förberedas för att uppta gruvbrytningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078