23948sdkhjf

Stålpriset – toppen är nådd

Enligt Steel Buisness Briefing, SBB, har stålpriserna nu nått historiskt höga nivåer. Att det snart kommer ske en nedgång i priset är dock inte omöjligt.

Det rapporterar Dagens Industri.

Det rör sig om ett pris på tunnplåt som nått sin högsta nivå på tolv år, och grovplåt som når sitt högsta pris på tio år. Även i Sverige har stålpriset ökat den senaste tiden, och i en intervju med Dagens Industri säger Hans Svensson, marknadschef på Stena Stål, att prisutvecklingen varit dramatisk.

Vaccinoptimism har gjort att hjulen börjat snurra igen och leveranstiderna har ökat väsentligt, särskilt på plåt. Vi har höjt våra priser beroende på produkt med mellan 20 och 30 procent sedan november, säger Hans till tidningen.

Järnmalmspriset ligger nu på cirka 160 dollar per ton, och det har inte bara dubblerats sedan i våras utan det har även nått en nivå som är den högsta sedan 2011. Frågan är dock hur länge priset kommer hålla i sig, och enligt Stena Stål kan en vändning komma att ske redan under andra kvartalet 2021.

Förr eller senare balanserar sig marknaden igen. Någon gång under andra kvartalet kommer vi att se en korrigering av priserna där plåt ligger senare i tid, men vi kommer ligga kvar på betydligt högre nivåer än där vi var i höstas, säger Hans till Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079