23948sdkhjf

Stort möte om smittspridning efter coronautbrotten

Länsstyrelsen i Norrbotten har hållit en digital samverkanskonferens med de stora industriföretagen i Norrbotten. Initiativet till konferensen togs med anledning av de coronautbrott som misstänkts kunna kopplas till större underhållsstopp med tillrest personal inom industrin.

Anna-Maria Lundkvist-Monroy är länsstyrelsens samordnare för coronakansliet i Norrbotten. Vi frågade henne vilket budskap som gavs på mötet.

- Vår smittskyddsläkare Anders Nystedt lyfte hur viktigt det är att industrin och den verksamhet som däri bedrivs har en tydlig planering för att säkra upp en smittsäker miljö för de som vistas där. Givetvis tryckte smittskyddsläkaren återkommande på vikten att tydliggöra att inte bege sig till jobbet om en känner symptom.

Det talades också om vad man kan göra för att förhindra smittspridning även efter arbetstid.

- Här lyfte smittskyddsläkaren rådet om att skapa en slags uppförandekod samt tydligt instruera och informera exempelvis tillrest arbetskraft för hur de ska tänka och agera på sin fria tid och att men även upprättar tydliga avtal med entreprenörer om hur arbetstagare ska bete sig - såväl på arbetstid som på fritiden.

En fråga som stack ut var den om karantänsregeln.

- En fråga som i detta forum lyftes upp och problematiserades var karantänsregeln. Vi uppfattade av de deltagande aktörerna att den inte är så lätt att uttyda och verkade lämna en del frågetecken vilket vi förstår skapar bryderier för industrins arbetsgivare.

Några av de företag som deltog på mötet var Smurfit Kappa, LKAB, SSAB, Ferruform och SCA.

Och snart är det dags för större arbeten igen.

- Det nämndes från flera aktörer att det är planerat, närmast SSAB, berättar Anna-Maria Lundkvist-Monroy för U&D.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.129