23948sdkhjf

Northvolt får jättestöd på 238 miljoner

Nu tilldelas batteritillverkaren Northvolt 238 miljoner från EU för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås.

Som vi tidigare rapporterat deltar Sverige i EUBatIn, ett projekt som stödjer forskning och innovation i batterivärdekedjan, och den 11 februari beslutade regeringen att ge Energimyndigheten i uppdrag att betala ut 238 miljoner kronor till Northvolt.

Några som är glada över stödet är Västerås stad. De menar att stödet är ett bevis på att Västerås har en viktig roll i uppdraget att ta fram morgondagens energilösningar inom bland annat elektrifieringen av fordonsindustrin.

Det är oerhört glädjande att få besked om att Northvolt får stöd till den forskning de genomför i Västerås för att göra framtiden hållbar. Vi gör vårt bästa för att stödja denna utveckling genom att erbjuda de bästa av förutsättningar för företag som Northvolt att bedriva sin viktiga verksamhet här, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande för Västerås stad.

Till exempel har Västerås stad och Mälarenergi jobbat intensivt för att möjliggöra den fysiska etableringen av Northvolt Labs på Finnslätten i Västerås, där bland annat internationella tågkoncernen Bombardier ska förlägga sitt globala forskningscenter för utveckling av batteridrivna fordon granne med Northvolt.

Finnslätten är ett av våra stora visionära stadsdelsprojekt där vi tillsammans med många aktörer skapar en plats för företag som skapar långsiktiga och hållbara värden, en plats där vi integrerar forskning och utbildning med företagens utveckling, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör för Västerås stad och vd för Västerås Marknad och Näringsliv.

Förutom det nya stödet på 238 miljoner fick Västerås stad även förra året ta del av ett stöd på drygt tio miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden, för att etablera en nationell och internationell hub inom elektrifiering, energi och mobilitet med speciellt fokus på tunga transporter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11