23948sdkhjf

AI-lösning från svenska bolag effektiviserar gjuterier

För att kunna erbjuda järngjuterier en lösning som effektiviserar produktionen, har svenska startup-bolaget Viking Analytics och Pour-tech AB tagit fram lösningen EASYpour. EASYpour är en AI-baserad lösning som automatiskt justerar hällningsprocessen i gjuterier.

Genom ett partnerskap mellan Göteborgsbaserade Viking Analytics och Pour-tech baserade i Sävedalen har den nya lösningen EASYpour kunnat tas fram. Den AI-baserade lösningen som automatiskt justerar hällningsprocessen i ett gjuteri har tagits fram genom att kombinera hällningssystem från Pour-tech, med dataanalys och maskininlärningsalgoritmer från Viking Analytics.

Lösningen ska både förbättra produktkvaliteten, möjliggöra snabbare produktion och sänka kostnaderna hos gjuterier.

EASYpour är enligt bolagen en av de första AI-baserade hällningslösningarna som finns på marknaden, och lösningarna ska vara mer fördelaktiga än traditionella metoder eftersom dessa kräver konstant intervention från en erfaren operatör.

Enligt Niklas Stigendal, vd för Pour-tech AB, var målet att ha en fullt automatiserad lösning.

Produktionsmiljön i ett gjuteri förändras alltmer och kräver flera justeringar för att upprätthålla produktens kvalitet. Vi ville ta bort den här besvärligheten för våra kunder så att operatörerna kunde fokusera på andra uppgifter, förklarar han.

För att leva upp till detta valdes Viking Analytics ut för att utveckla en datadriven prediktiv modell som körs i hällningslösningen. Genom att kombinera Viking Analytics kapacitet för dataanalys och artificiell intelligens med Pour-techs kunskaper och erfarenheter från industrin, kunde Viking Analytics utveckla maskininlärningsalgoritmer som, när de väl har distribuerats, utvärderar information från varje hällning och justerar parametrarna för nästa.

I praktiken betyder det att systemet alltid förbättrar sig själv genom att lära av tidigare handlingar i en feedbackslinga som bibehåller långsiktig kvalitet. Det här händer på en bråkdel av tiden som det skulle tagit för en operatör att fatta samma beslut, säger Arash Toyser, grundare och produktchef på Viking Analytics.

Genom att göra dessa justeringar eliminerar EASYpour dessutom överskott och skrot, vilket ska resultera i betydande minskningar av smältkostnaderna.

För närvarande använder två gjuterier i Danmark och Tyskland EASYpour.

På gjuteriet där vi först implementerade lösningen har vinster på 0,10 euro per hällning registrerats, berättar Niklas Stigendal.

Enligt Stefan Lagerkvist, medgrundare och vd på Viking Analytics, lyfter partnerskapet fram potentialen för införandet av AI i metallindustrin.

Automation är redan väl etablerat i gjuterier men för att överleva den ökande konkurrensen måste företagen ta sig an den digitala förändringen, hela vägen från att samla in och analysera data till att vidta åtgärder för att förbättra produktiviteten baserat på den. Vi är mycket glada över att kunna möjliggöra att Pour-tech nu kan erbjuda sina kunder digitaliserade lösningar, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109