23948sdkhjf

Så går det med rekryteringen till Northvolt

Northvolts batterifabrik i Skellefteå kommer att ha fem produktionslinjer när den är i full gång. Redan i år ska en linje startas. Bara till starten behövs cirka 500 medarbetare. Sedan dras en ny linje igång varje år fram till år 2025. Totalt räknar Northvolt med att de behöver anställa 3000 personer till sin fabrik.

- Det som lätt glöms bort är att vi kommer att bygga en fabrik som behöver cirka 3000 anställda - men sedan är det ju ytterligare fabriker runt omkring. Dels i närområdet men också i regionen som ska serva den stora fabriken. Där kommer utmaningen att bli ännu större, berättar Katarina Borstedt som är Director of Growth på Northvolt för Metal Supply och fortsätter:

- Totalt kan det komma att behövas ytterligare cirka 3000 personer till i regionen för att arbeta hos underleverantörer till fabriken.

Hur går det med rekryteringen till första produktionslinjen?

- Det går bra. Vi är i dagsläget närmare 100 anställda och kommer att växa snabbt nu fram till sommaren. I dagsläget ligger fokus på att hitta personer med rätt personlighet men också med relevant erfarenhet. Detta är viktigt då dessa personer kommer ha en viktig roll i att välkomna och introducera de tusentals nya kollegor som kommer de kommande åren.  

Vad är det för olika roller de femhundra medarbetarna har?

- Det är allt från roller i den lokala ledningsgruppen och ingenjörer inom till exempel produktion och kvalitet, till operatörer och en stor andel underhållspersonal. Underhållspersonalen är kritisk för att få vår högt automatiserade och komplexa produktionsprocess på plats och igång. 

Vad är det för roller som är svårast att hitta personal till?

- Tittar vi specifikt på underhåll så behöver vi lyfta fram komplexiteten i vår process, det är en mix av tillverkningsindustri och processindustri. Vi behöver till exempel elektriker med hög automationskompetens och erfarna underhållstekniker. Personerna som kommer till oss behöver också vara nytänkande. Vi etablerar en helt ny basindustri och har därmed möjlighet att göra saker på ett nytt sätt. För att lyckas med det så behöver vi team med stor mångfald och stora ambitioner. Vi på Northvolt har också en ambition att etablera en ny industri med jämn könsbalans så vi vill verkligen uppmuntra kvinnor att söka! 

Hur ser det ut framåt för att hitta personal till de andra produktionslinjerna?

- Gällande hela fabriken så kommer vi att skruva upp rekryteringstakten ytterligare under andra halvan av 2022 och sedan fortsätta i hög takt fram till i alla fall 2025. För att lyckas kommer det kräva att vi blandar erfarna med personer direkt från skolan, samt att vi lyckas locka personer mitt i livet som vill testa något nytt och vara med på vår spännande resa. Vi ser ett stort intresse för oss och inte minst att få vara med och snabba på omställningen mot en hållbar framtid. 

Vad har ni varit delaktiga i för insatser för att hitta personal på sikt?

- Vi jobbar kontinuerligt med att säkerställa att vi får nya utbildningar på plats som matchar upp det kompetensbehov som vi ser inom vår industri. Det är viktigt dels för att säkerställa ett stabilt inflöde på sikt med också för att hantera den stora kompetensomställning som krävs de kommande åren. Vi genomför också olika insatser tillsammans med samarbetspartners med inriktning på specifika roller. Som exempel kan nämnas ett initiativ som vi genomför nu tillsammans med Arbetsförmedlingen och Luleå tekniska universitet där vi riktat oss mot underhållingenjörer med utländsk examen men som idag står utanför arbetsmarknaden. 

Hur samarbetar ni för att försöka hjälpa de företag som ska stötta fabriken att hitta personal?

- Just nu är våra underleverantörers etableringar i ett tidigare skede, där de främst planerar och i vissa fall markbereder för sina fabriker. Men jag tror att det viktigaste samarbetet kommer var just kring utbildningsprogram och kompetensutveckling, och att det system vi nu skapar inte bara försörjer oss med rätt kompetens utan hela ekosystemet runt Northvolt Ett.  

Är det samma typ av yrkeskunnighet de söker?

- Det finns stora likheter men också skillnader. Men med alla möjligheter som nu finns i Skellefteå så kommer det finnas något för alla.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.174