23948sdkhjf

Robot svetsar trailerramar för Hammar Maskin

Hammar Maskin som tillverkar sidlastare har investerat i ett svetsrobottsystem från Valk Welding. Här är historien om hur Hammar gick från ett behov av robotsvetsning av stora trailers, till att ha ett nytt svetsrobotsystem på plats i fabriken.

Det hela började när svenska företaget Hammar Maskin började leta efter en robotintegratör med beprövad erfarenhet av robotsvetsning av stora trailers.

Fram till nu hade vi bara svetsat de mindre komponenterna för kransystemet med svetsrobotar. Det fungerade bra men vi ville ta detta ett steg längre. Fram till nyligen färdigställdes trailerramarna i Australien, vår största försäljningsmarknad. Vår önskan var att svetsa dem i Sverige, men snabbare och billigare. Det innebar att vi behövde kunna svetsa trailerramarna helt och hållet med en svetsrobot i ett flöde, berättar Andreas Larsson, projektledare för robotprojektet.

För att starta projektet bad Hammar ett antal robotintegratörer, inklusive sina befintliga leverantörer, om referenser inom området robotiserad trailersvetsning, men ingen av dem kunde ge referenser för färdigställda produkter.

Vi började då undersöka på egen hand och läste på Valk Weldings webbplats att de hade levererat svetsrobotar till flera europeiska trailerbyggare, inklusive Van Hool, Wielton, Stas, Alutrailer, Faymonville, System Trailers, Panav och många fler. Jag ringde dem omedelbart för en tid i Alblasserdam, säger Bengt Olof Hammar, grundare av Hammar Maskin.

Och så blev det bestämt Hammar tog sig till Alblasserdam i Nederländerna för att hälsa på Van Hool, tillverkare av bussar och industrifordon.

Valk Welding visade oss hur svetsrobotsystemen är byggda och tog oss till Van Hool, en av de största tillverkarna av bussar och industrifordon med 24 Valk-svetsrobottsystem i drift. Allt bevisade Valks kompetens inom detta område, vad gäller storlek, materialtjocklek, programmering, svetsprocess och svetsfogsspårning och spårning. Dessutom är Valk den enda robotintegratören som är 100 procent fokuserad på svetsning, fortsätter Andreas.

Efter ett lyckat besök hos Van Hool och med ny kunskap i bagaget kände Hammar att Valk Welding var det bästa valet, och efter detta valdes därför Valk Welding som leverantör av svetsrobotsystem till Hammar.

Idag svetsar Hammar 17 meter långa trailerramar varpå sidlastare monteras, på ett Valk Welding 2-axelsspår YX-RL-FHNM svetsrobot-system. Under det första året uppnådde Hammar en produktion av 300 enheter med en maximal kapacitet på 400 trailerramar, och med ett lyckat år av robotsvetsning kan bolaget nu både svetsa trailerramarna snabbare och till lägre kostnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109