23948sdkhjf

Europeiskt batteriprojekt får 120 miljarder

EU har nu godkännt ett statligt stöd på 2,9 miljarder euro till ett europeiskt forsknings- och innovationsprojekt som ska täcka hela batteriets värdekedja. Bland länderna som gemensamt lämnat in ansökan för projektet hittas bland annat Sverige, Finland och Tyskland.

Ytterligare en milstolpe för European Battery Alliance är nådd då projektet European Battery Innovation (Eubatin) godkänts ett offentligt stöd på 2,9 miljarder euro, cirka 29,3 miljarder svenska kronor. Stödet kommer från tolv medlemsstater: Sverige, Finland, Tyskland, Österrike, Belgien, Kroatien, Frankrike, Grekland, Italien, Polen, Slovakien och Spanien, och projektet sorteras in under IPCEI (Important Project of Common European Interest) vilket är projekt som ska stödja forskning och innovation inom alla delar av batteriets värdekedja.

Finansieringen av de tolv deltagande medlemsstaterna förväntas dessutom låsa upp ytterligare 9 miljarder euro, cirka 91 miljarder svenska kronor, i privata investeringar.

Eubatin ska täcka hela batteriets värdekedja från utvinning av råvaror, design och tillverkning av battericeller och förpackningar, till återvinning i en cirkulär ekonomi med ett starkt fokus på hållbarhet. Förväntningarna på Eubatin är att projektet ska bidra till utvecklingen av en hel uppsättning nya tekniska genombrott, produktionsprocesser och innovationer i batteriets värdekedja.

Projektet kommer att involvera 42 företag, både små och stora, och deltagarna kommer att samarbeta nära varandra genom nästan 300 planerade samarbeten och med över 150 externa partners. Det totala projektet förväntas vara slutfört 2028 och bland de företag som blivit berättigade finansiering hittas bland annat Northvolt och Tesla.

Bakgrund: I ett samhälle där en cirkulär och hållbar ekonomi blir allt viktigare satsar fler och fler bolag stort på elektrifiering, inte minst fordons- och transportsektorn. Detta ökar betydelsen för batterier, och därför krävs det stora satsningar på hållbara batterivärdekedjor. Eubatin är ett projekt som vill främja Europas position i det globala batteriekosystemet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094