23948sdkhjf

Investerar i kantpressrobotisering

Nu har legotillverkaren RZ INM Mekaniska i Västra Frölunda investerat i sin första robotisering. Robotlösningen levererades av Din Maskin i Värnamo och är ett nödvändigt tillskott för att bolaget ska klara ett nytt stort projekt.

Det senaste tillskottet i RZ INM Mekaniskas maskinpark är ett Hyper Bending System, HBS, från den italienska maskintillverkaren Starmatik. Robotlösningen ryms på 28,5 kvadratmeter och består av en 40 tons kantpress från SafanDarley, och en 25 kilos Fanuc robot med förladdning av plåtämnen.

Nu har robotlösningen varit i drift hos bolaget i lite mer än en månad.

Vi fick robotlösningen den 1 december och i mitten på december var vi igång och producerade egna produkter i den. Än så länge har allt gått jättebra, men vi har fått komplettera med fler verktyg. Dessa kom in i förra veckan så nu kan vi köra ännu fler olika detaljer, berättar RZ INM Mekaniskas vd Christoffer Ågren för Metal Supply.

RZ INM Mekaniska är specialister inom plåtbearbetning och i bolagets maskinpark tillverkas bland annat delar som exporteras för slutproduktion i andra delar av Europa.

Vi kommer snart att gå in i ett stort projekt där denna investering var absolut nödvändig för oss. Detta är vår första robotisering och det är ju en otroligt intressant teknik som vi har tagit in och gärna fortsätter att vidareutveckla, säger Christoffer.

I cellen finns även automatisk gripdonsväxling och verktygsväxling som medför möjlighet att lägga en produktionskö och producera utan avbrott. Systemet inkluderar allt för att automatisera hela bockningsprocessen; laddning, positionering, bockning, vändning och stapling.

En stor anledning till att vi valde den här maskinen är att den har en integrerad lösning, vilket gjorde att det bara tog tre dagar från det att maskinen var på plats till att de första produkterna kom ut, säger Christoffer.

Fredrik Carlsson, produktansvarig på Din Maskin som levererade robotlösningen, berättar att hela systemet programmeras off-line med Starmatiks egna mjukvara SimulEasy som genererar program till både robot och kantpress.

Det är en absolut nödvändighet i dagens högt automatiserade industriella miljö att kunna programmera en sådan här typ av utrustning off-line. I en robotcell ska man inte programmera, där ska man producera, säger Fredrik och fortsätter:

En annan fördel med programmering off-line, speciellt för ett företag som sysslar med legotillverkning, är att man redan i ett tidigt skede i processen kan utvärdera och analysera vilka verktyg och gripdon man ska använda, samt få en uppfattning om cykeltid. På så vis kan man göra en säkrare kostnadskalkyl på färdig detalj och ge rätt pris till slutkunden.

RZ INM Mekaniska ingår i RZ Gruppen med tolv mekaniska verkstäder runt om i Sverige.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109