23948sdkhjf

Ljusa utsikter för LKAB efter nya fynd

LKAB tror på fortsatt produktion bortom 2060, detta efter goda resultat från ett projekt där bolaget letat nya malmfyndigheter.   

Efter oroande larm för en tid sedan om att malmen i Kirunagruvan kan ta slut redan 2035 startade LKAB ett stort projekt för att leta mer malm i närheten av alla sina befintliga gruvor. Under två år har LKAB nu satsat stora pengar på prospektering, vilket gett god utdelning. 

I en intervju med SVT Norrbotten framkommer att resultaten varit så pass bra att gruvbolaget nu tror på fortsatt produktion bortom 2060 i sina gruvor i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

-Vi har gjort några djupare borrhål vid Luossavaara och hittat väldigt intressanta saker. I Malmberget verkar alla malmkroppar fortsätta mot djupet och i Svappavara ska vi försöka få till en underjordsgruva som kommer att bestå av både Leveäniemi och Gruvberget så vi kan hämta malm från både fyndigheterna, säger Pierre Heeroma på LKAB.

För att nå framgång i letandet har bolaget provborrat 350 kilometer och drivit 2,4 kilometer undersökningsort. Det har kostat 700 miljoner kronor och gett 25 personer arbete vid prospekteringen.  

LKAB kommer att offentliggöra sina resultat i februari och bolaget kommer då att kunna skriva upp sina mineraltillgångar avsevärt. Men redan nu ger man alltså en vink om en ljus framtid för de tre gruvorterna. Undersökningarna kommer att fortsätta de kommande åren fram till 2025, då LKAB måste besluta om nya huvudnivåer i Kiruna och Malmberget. Dessutom meddelar LKAB att de fortsätter arbetet med att börja utvinna apatit och sällsynta jordartsmetaller i anslutning till järnmalmsgruvorna.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Damstahl vinner trippelt för sin digitala resa: "Har bara börjat"
EMO 2023 tillbaka efter pandemin
Klart: H2 Green Steels stålverk får ja i domstolen
Sveriges fossilfria stål hyllas av USA:s Blinken
Vill producera metaller med lågt koldioxidavtryck – investerar i miljöanpassad utrustning
Stålåret 2023: Mer positivt än väntat

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125