23948sdkhjf

Stålgrossisten: Snart ser vi problem i värdekedjan

Efter att vi alla tagit oss igenom 2020 är det nu dags att möta 2021, ett år där många hoppats på förbättring. Men även i år fortsätter vi påverkas av pandemin, och nu förutspår stålgrossisten Damstahl att priserna kommer öka kraftigt samtidigt som tillgängligheten begränsas.

Vi märker av en kraftig uppåtgående prisutveckling tillsammans med en tillgänglighet som mycket snabbt förändrats, säger Patrik Leijon, country manager för Damstahl.

Damstahl menar att förklaringarna är flera:

  1. Nickelpriserna har skjutit i höjden och passerade nyligen 18 000 USD/ton, vilket är den högsta noteringen på 15 månader.

  2. Lägg därtill att den globala efterfrågan av rostfritt stål är ovanligt hög beroende på en hög aktivitet i alla segment. Särskilt utmärkande är livsmedels-, läkemedels- kemikalie- och bilindustrin.

  3. Just nu sker betydligt mindre import från Asien till följd av höga priser och importrestriktioner. Det material som trots allt når EU, har på grund av containerbrist sett sina fraktkostnader öka jämfört med hösten 2020.

  4. Enligt bolaget gör de senaste importtullarna det omöjligt för europeiska rörproducenter att köpa varmvalsade band från Asien. Därmed köper rörproducenterna nu materialet inom EU istället.

  5. Utöver detta ska producentledet också tjäna pengar och under 2020 visade alla aktörer resultat som en kapitalmarknad är allt annat än nöjd med.

  6. Sist men inte minst pressas priserna uppåt av att leveranstiderna blivit längre. Beroende på produkt, kan det handla om upp till 8-10 veckors längre leveranstid än normalt.

– Alla dessa faktorer sammantaget resulterade i något vi aldrig varit med om tidigare. En av de europeiska producenterna höjde alla inneliggande kontrakt över en natt med 214 euro/ton, säger Patrik.

Detta innebar att de som beställt för 2 300 euro/ton fick ett nytt kontrakt och ett nytt pris på 2.514 euro/ton.

– Just denna producent är ingen stor leverantör till oss på Damstahl, men risken är stor att andra producenter gör samma sak som ett led i att kompensera för ökade kostnader, menar Patrik.

Damstahl uttrycker vidare att de mycket snart kommer att se problem i värdekedjan. De upplever dessutom redan förseningar i alla produktgrupper. I nuläget menar de att tillgången är den största utmaningen.

– Vi följer marknaden rakt av och kan inte som enskild aktör stå emot detta, alla olika delar i vår totala värdekedja är under press vad gäller tillgänglighet just nu och då tenderar priserna att klättra uppåt, berättar Patrik för Metal Supply och fortsätter:

– Hos oss på Damstahl vill vi naturligtvis fullfölja alla kontrakt och avtal och våra lager är fortfarande på en normal nivå. Men utifrån det läge vi befinner oss i ser vi att det kan bli tal om prisökningar på ytterligare 15-25 procent under första halvåret 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.109