23948sdkhjf

Flera jättar står bakom vätgassatsning

Industri, transportsektor, akademi och offentlig sektor i Mellansverige går samman i initiativet Mid Sweden Hydrogen Valley. 
Mid Sweden Hydrogen Valley är ett samverkansprojekt mellan industri, offenlig verksamhet och högskolor i regionerna Gävle och Dalarna. Här är tanken att vätgas ska skapa fossilfri industriproduktion, gröna transporter och stabila, regionala energisystem.

– Tillsammans kommer vi öka takten och effekten av insatserna, säger Anna Douglas Region Gävleborg i en intervju med oss. 

Anledningen till satsningen är att mellansverige är en stålintensiv region med lång erfarenhet av vätgas, både för transporter och industriell användning. Här finns även Högskolan i Gävle som driver vätgasfrågan i forskningsvärlden, Gävle hamn som utvecklar vätgaslösningar som en del av sitt arbete med att skapa ett energioptimerat hamnkluster och Inlandsbanan som både elektrificerar transportsystemet och planerar för storskalig distribution av vätgas.

– Alla som är med i kraftsamlingen har olika projekt, planer eller idéer, men just nu finns det ingen färdig plan som berättar om allt tillsammans, förklarar Anna.  

Värmning av stål med syrgas och vätgas från elektrolys i anslutning till Ovakos anläggning i Hofors blir ett viktigt första initiativ inom ramen för Mid Sweden Hydrogen Valley.
– Infrastrukturen finns på plats, kompetensen och viljan finns. Allt är klart för att ställa om, säger Göran Nyström, teknologichef för Ovako-koncernen.

Bakom Mid Sweden Hydrogen Valley står redan i dag följande organisationer:
Ovako, AB Sandvik Materials Technology, Outokumpu, Gävle hamn, AB Volvo, Mellansvenska handelskammaren, Region Gävleborg, Region Dalarna, Länsstyrelsen Gävleborg, Länsstyrelsen Dalarna, Vätgas Sverige, Högskolan i Gävle, Inlandsbanan, Linde Gas, Vattenfall, Statkraft Hydrogen Sweden AB, NITIU, Svea Vind Offshore och Hitachi ABB Power Grids.

– Den här satsningen stärker både vår regions hållbara varumärke och konkurrenskraft vilket är värdefullt för alla våra företag, säger Antti Vainio, näringspolitisk chef på Mellansvenska handelskammaren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094