23948sdkhjf

Fritt fram för Northvolt

Batteritillverkaren Northvolt har nu fått tillstånd från Mark- och miljödomstolen i Umeå för bland annat utökad tillverkning av litiumjonbatterier.

Tillståndet från Mark- och miljödomstolen i Umeå ger Northvolt rätt att utöka tillverkningen av litiumjonbatterier, metalloxider och grafitelektroder, tillverkning av syrgas och kvävgas och återvinning av batterier. De har dessutom fått tillstånd för bortledning av ytvatten från Skellefte älv i Skellefteå kommun. Det betyder att bolaget nu har fått miljötillstånd att bygga ut verksamheten till totalt fem stycken produktionslinjer.

– Vi är väldigt nöjda med detta. Det innebär att vi kan förverkliga vår plan kring en fullt utbyggt Skellefteå-fabrik och samtidigt bygga återvinningsanläggning vid sidan av den, säger Jesper Wigardt VP Communications & Public Affairs i en intervju med oss. 

Bolaget hade ett tillstånd sedan tidigare från april 2019 och ansökan till den nu beviljade utbyggnaden lämnades in i december 2019. Med den nya domen får bolaget även bygga en batteriåtervinning där de får återvinna högst 25000 ton litiumjonbatterier per år. 

– Nästa steg är markberedning, vilket påbörjades tidigare idag, berättar Jesper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078