23948sdkhjf

Metallen har ökat 3 000 procent i värde

En metall som under åren har ökat dramatiskt i värde är ädelmetallen rodium. Bara under 2020 tredubblades priset, och under de senaste fem åren har metallens värde ökat med 3 000 procent.

Enligt siffror från globala marknadsundersökningsbolaget Refinitv Datastream, en av världens största leverantörer av finansmarknadsdata med 40 000 institutioner i cirka 190 länder, har metallen rodium ökat med 3 000 procent i värde under de senaste fem åren. Dessutom har rodiumpriset näst intill tredubblats under 2020 enligt SGU.

Nu ligger priset på över 20 000 dollar per uns, cirka 168 000 svenska kronor, enligt Reuters.

Den största anledningen till ökningen är enligt både SGU och Reuters att rodium används till avgasrening och eftersom utsläppskraven ökat runt om i världen, inte minst i Kina som är en av de största marknaderna, har rodium blivit allt mer efterfrågat.

Rodium produceras i små mängder och är en av de dyraste metallerna, och enligt Reuters är det biltillverkarna som använder den största andelen av metallen cirka 85 procent. Det ska dessutom ha köpts en massa rodium i förväg för att företagen vill kunna stå säkra om det skulle bli ett underskott av metallen.

Hur länge metallen kommer vara starkt efterfrågad kan dock vara en tidsfråga eftersom världen håller på att byta ut förbränningsmotorer mot batterier, men enligt Reuters förväntar sig analytikerna att den processen kommer att ta flera år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094