23948sdkhjf

Lyckat resultat för Hydros nya aluminiumteknik

I Hydros pilotanläggning Karmøy Technology Pilot i Norge har ett tvåårigt testprogram framgångsrikt visat att Hydros senaste aluminiumproduktionsteknik, HAL4e, producerar med cirka 15 procent lägre energiförbrukning än genomsnittet i världen.

I januari 2018 startade Hydro sitt testprogram för aluminiumproduktion med hjälp av en ny teknik i industriell skala i sin pilotanläggning i Karmøy, Norge. Nu har testerna från aluminiumproduktionen presenterats, och de visar på ett framgångsrikt resultat.

Målet som var att kunna erbjuda en aluminiumproduktionsteknik som har cirka 15 procent lägre energiförbrukning per producerat kilo aluminium än världsgenomsnittet – har uppnåtts. Företagets testresultat visade nämligen att energiförbrukningen uppgick till 12,27 kWh/kg, vilket till och med var lägre än förhoppningarna på 12,3 kWh/kg.

Dessutom visade de på att den nya produktionstekniken fått de direkta koldioxidutsläppen att minska jämfört med Hydros interna genomsnitt. Här landade siffran på 1,45 kg koldioxid per kilo aluminium vilket även är en rekordlåg nivå för bolaget.

Vi visste att målen var ambitiösa och detta är ett outforskat territorium med ung teknik. Det framgångsrika prestandatestet är ett resultat av bra samarbete och uthållighet från många delar av Hydro, säger Eivind Kallevik, chef för Hydro Aluminium Metal.

I pilotanläggningen är det nu dags för nästa steg och produktionen börjar förbereda sig för den andra genrationens celler. Dessa utvecklas just nu vid Hydros referenscenter i Årdal, Norge.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078