23948sdkhjf

D-Rex: Samarbetet som ska förbättra prospekteringen

Ett nytt forskningsprojekt kommer att utveckla nya modeller som kan ge förbättrade prospekteringsmetoder

I forskningsprojektet D-Rex ska verktyg för bättre prospektering tas fram. Projektet genomförs i samarbete LKAB, Boliden och BlueJay för att i fältförsök kartlägga jordens struktur på stort djup i Sverige, Finland och Grönland.

Så kallade magnetotelluriska metoder kommer att användas som använder jordens naturliga elektromagnetiska fält. All data kommer sedan att kombineras i en modell som kan användas för att förutsäga mineraltillgångar på olika platser. 
– Vi kommer att uppnå en bättre förståelse för den geologiska utvecklingen i Europas viktigaste malmdistrikt. Denna förståelse kommer att resultera i förbättrade modeller för bildandet av mineraliseringar och ge mölighet effektivare prospektering. Detta kan möjligen också leda till att nya och eventuellt större malmförekomster hittas, säger Maxim Smirnov, forskare vid Luleå Tekniska universitet. 

Projeket håller på i tre år och kommer bland annat använda maskininlärning för bättre resultat.  
– Forskningen bygger på nya geofysiska data från prospektiva områden i Sverige, Grönland och Finland. Visualiseringen baseras på konceptet Common Earth Modelling som används för optimal planering av datainsamling, tolkning och presentation av resultat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.112