23948sdkhjf

Mobilt sorteringsverk ska sortera ut metaller

Det är inte första gången miljö- och återvinningsföretaget Sysav sorterar ut metaller med ett mobilt sorteringsverk.

Senast var det 2019 och med start i mitten av januari 2021 är det dags igen.

- Med detta projekt får vi ytterligare data på metallinnehållet i slaggen, och kan säkerställa att vår egen anläggning producerar optimalt, säger Magnus Svensson, chef affärs- och marknadsutveckling.

Projektet kommer att hålla på i tre månader på Spillepeng i Malmö. Större bitar ur den så kallade slaggen krossas och sorteras, för att optimera återvinningen. 

För när avfall har förbränts i kraftvärmeverket kvarstår slagg, och de bitar som är större än 50 milimeter måste krossas för att kunna återvinnas.

Cirka 15 000 ton större slaggbitar, så kallade slaggknutor, samt cirka 35 000 ton vanlig bottenaska ska köras igenom det mobila sorteringsverket.

Anläggningen krossar och plockar ut metaller med hjälp av magneter och virvelströmsseparation: bland annat järn, koppar och aluminium. Syftet är att maximera återvinningen och genomföra tester.

Arbetet kommer att pågå dagtid men omgivningen ska inte behöva störas. Det har gjorts en riskanalys och Sysav bedömer risken för problem med buller och damm som liten.

Men skulle till exempel vindriktningen ställa till det kommer projektet att stoppas tillfälligt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078