23948sdkhjf

Sandviks verksamhet delas

Sandvik materials technology eller SMT som de också kallas ska inte längre tillhöra verkstadskoncernen Sandvik. SMT ska istället bli ett eget bolag med ungefär 6500 anställda - från och med nästa år.

Göran Björkman, du är vd för SMT vad ser du som de stora fördelarna med att ni blir självständiga?

- SMT är teknikledare inom höglegerat specialstål och jämfört med de flesta företag i sin del av branschen är SMT idag ett framgångsrikt företag med bra vinstmarginaler. Om man däremot jämför SMT med övriga Sandvik är SMT mer kapitalintensivt och har lägre marginaler. NÄR och OM styrelsen och aktieägarna beslutar att SMT ska noteras 2022, kommer SMT att kunna värderas utifrån sina egna meriter, vilket blir en stor fördel för oss.

- Det är aldrig bra att bli ansedd som ickepresterare när man gör ett bra jobb.

- En notering av Sandvik Materials Technology skulle betyda att investerare kommer att kunna värdera SMT jämte våra konkurrenter och jämlikar, och i den jämförelsen bör SMT komma ut starkt. 

Finns det några nackdelar?

- Självklart är det en förlust att SMT som självständigt bolag inte kommer att kunna använda Sandviks varumärke. Å andra sidan, att etablera ett eget varumärke och identitet ger oss också bra möjligheter till nystart och att mer tydligt positionera oss på vår egen marknad, berättar Göran Björkman för Metal supply.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094