23948sdkhjf

Dansk tar över globala gruvjätten Rio Tinto

Sedan 1 januari i år har Rio Tinto en ny vd för bolaget – Jakob Stausholm. Jakob tar över efter Jean-Sébastien Jacques som tvingats avgå efter ett sprängningsdrama i Australien 2020.

I slutet av maj sprängde Rio Tito två forntida grottor i Juukan-klyftan norr om Perth, grottor som både var viktiga för ursprungsbefolkningen och ur arkeologisk synpunkt. Efter detta följde en stor kritikstorm som till sist fick Jean-Sébastien Jacques, bolagets tidigare vd, att avgå.

Nu har bolaget en ny vd – dansken Jakob Stausholm.

Jakob började på Rio Tinto 2018 som finansdirektör och innan dess har han haft flertalet ledande roller, bland annat hos Shell, Statoil ASA (idag Equinor) och australienska Woodside Petroleum.

– Jakob har redan gjort ett betydande bidrag till koncernens resultat i sin roll som finanschef. Han har en beprövad meritlista som ledande befattningshavare med djup industriell erfarenhet som sträcker sig över strategiutveckling, teknik, ekonomi och riskhantering. Han har också visat förmågan att bygga effektiva relationer och har ett starkt personligt engagemang i företagets roll att främja hållbar utveckling, säger Rio Tintos ordförande Simon Thompson.

Jakob Stausholm själv tillägger:

– Jag är verkligen glad och ödmjuk över att få chansen att leda detta enorma företag. Rio Tintos syfte är att producera material som är viktiga för människans framsteg, något som jag är djupt engagerad i efter de svåra tiderna vi mött under 2020. Jag är även medveten om behovet av att återställa förtroendet för traditionella ägare och våra andra intressenter, vilket jag ser som en nyckelprioritet för företaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ytskyddsdagarna: "Inspektera i tid kan vara avgörande"
Utställning om grön omställning
AP&T fabriksrenoverar pressar
Returträet innehöll 988 kg tungmetaller
Världens kopparbrist kan förvärra inflationen
Ryska "blodsmineraler" fraktas genom Finland till världen
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.189