23948sdkhjf

IF Metall stämmer företag

IF Metall stämmer nu ett företag i Umeå för att ha förvägrat en av förbundets medlemmar facklig representation vid en förhandling. Förbundet yrkar därför att företaget ska betala skadestånd på sammanlagt 250 000 kronor.

Enligt en stämningsansökan till Arbetsdomstolen från IF Metall har Cytiva Sweden AB som tillverkar medicinsk utrustning gjort sig skyldigt till kränkning av föreningsrätt i strid med 8 § MBL och brott mot förtroendemannalagen.

– Bolaget har vägrat en medlem att ha en facklig representant med sig på ett möte som arbetsgivaren kallat till. De har också hotat med att det skulle anses som arbetsvägran om medlemmen uteblev från mötet. Det är enligt IF Metall ett solklart fall av föreningsrättskränkning, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall kräver därför att arbetsgivaren ska betala skadestånd på 75 000 kronor till medlemmen. Förbundet yrkar även på skadestånd på 75 000 till den facklige förtroendeman som inte fick närvara på mötet samt ett belopp på 100 000 kronor till förbundet.

– Varje gång ett företag hindrar eller försvårar möjligheten för oss att företräda medlemmarna ser vi inte bara som en lokal tvist, utan även som ett angrepp mot förbundets verksamhet. Vi kommer alltid agera fullt ut för att för att förhindra den typen av antifackliga beteenden, säger Darko Davidovic.

Vi ringer upp Cytiva för ett uttalande.

– Vi har inte tagit emot någon stämningsansökan ännu så vi kan inte kommentera detta i dagsläget, säger Dodi Axelson, kommunikationschef på Cytiva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08