23948sdkhjf

Strejkvarning för bemanningsanställda läggs ner

LO-förbunden och Kompetensföretagen har nu sagt ja till medlarnas bud om ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda. Det innebär att den varslade konflikten om bland annat strejk för över 1 000 bemanningsanställda nu är avblåst.

Som vi tidigare rapporterat varslade LO-förbunden om stridsåtgärder mot Kompetensföretagen för att säkerställa likvärdiga villkor mellan ordinarie anställda och bemanningspersonal, vilket skulle kunna resultera i att 1 000 bemanningsanställda skulle tas ut i strejk hos bland annat Volvo och Sandvik.

Nu har LO-förbunden och Kompetensföretagen lyckats kommit fram till ett nytt avtal, vilket innebär att konflikten är avblåst.

– Vi är oerhört nöjda att vi i och med detta lyckats säkra likvärdiga villkor mellan uthyrd personal och de anställda i kundföretagen, säger Kent Ackholt, LO:s ombudsman med ansvar för bemanningsavtalet.

Patrik Eidfelt, förbundsdirektör för Komeptensföretagen, tillägger:

– Jag är glad att vi kom överens till slut och jag upplever att båda parter bidragit konstruktivt under medlingen. Framförallt är jag nöjd med att det inte blir någon konflikt och att våra medlemsföretag i bemanningsbranschen kan fortsätta leverera sina viktiga tjänster på hela den svenska arbetsmarknaden.

Det nya avtalet ligger inom ramen för det så kallade märket som motsvarar 5,4 procent i löneökningar.

LO-förbunden har i och med avtalet även säkrat pensionerna för de bemanningsanställda, både genom att man enats om att införa den överenskommelse som tidigare tecknats mellan LO och Svenskt Näringsliv, samt genom att de bemanningsanställda nu garanteras att få del av de extra pensionsavsättningar som görs på respektive kunds område.

Totalt berörs cirka 115 000 bemanningsanställda, varav 20 000 hos IF Metall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125