23948sdkhjf

ABB leder automatiseringen vid banbrytande framtidsgruva

ABB:s kunskaper och lösningar för elektrifiering och automatisering används i en banbrytande framtidsgruva, som har ambitionen att visa noll koldioxidutsläpp och produktivitetsökningar på 50 procent.

Projektet Sustainable Underground Mining (SUM), som initierats och leds av LKAB, har som mål att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup i samarbete med ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik. Projektet beskriver ambitioner för noll koldioxidutsläpp, helt säkra gruvor för människor, produktivitetsökningar med 50 procent och djupare gruvdrift.

ABB har till detta tillhandahållit elektrifiering, styr- och driftshanteringssystem samt operatörseffektiva- och mobila operatörsarbetsplatser, för att utveckla nästa generations teknik och minska klimatpåverkan.

I projektet bidrar ABB dessutom med bolagets kunskap inom elektrifiering, automatisering och operatörsplatser tillsammans med de övriga leverantörerna. Samarbetet syftar till att hitta nya metoder och smartare lösningar för framtidens hållbara gruvdrift.

Tester i LKAB:s gruva i Kiruna samt i en virtuell testgruva kommer att demonstrera de bästa sätten att bygga ett koldioxidfritt och autonomt produktionssystem. Även testgruvan Konsuln används för projektet, här för att demonstrera framtida arbetsplatser i en decentraliserad miljö med effektiv användning av ett autonomt elektriskt mobilt transportsystem.

– Vi tar betydande steg mot visionen om den framtida operatörsmiljön genom smartare arbetssätt och påvisbara resultat. Elektrifiering och automatisering är två viktiga faktorer för gruvindustrin för att fortsätta sin snabba, men effektiva modernisering, och utbyte av information och data är avgörande för att nå betydande slutmål, säger Jan Nyqvist, global produktchef för underjordisk gruvautomation på ABB.

ABB har ett relativt stort team som jobbar i projektet med experter inom digitalisering och forskning samt elektrifiering och automatisering.

– ABB är en integrerad del av nästa steg, det vill säga att bygga en demonstrationsverkstad för att ansluta el- och automationssystem som hittills har utvecklats för detta utmanande projekt. Vi kommer genom olika utvecklade scenarier att kunna visa hur systemen fungerar tillsammans, säger Jan.

Fram till 2022 ska ABB:s elektrifierings- och automatiseringsslösningar vara helt installerade och målet är att en ny standard för gruvproduktion kommer att sättas globalt till 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109