23948sdkhjf

SSAB levererar 6 000 ton stål till Angola

SSAB i Borlänge och Arendal levererar nu stål till bygget av flera solcellsparker i Angola. Utbyggnaden ska stärka elförsörjningen i landet och skapa en möjlighet att bryta beroendet av fossila bränslen.

SSAB har fått i uppgift att leverera 6 000 ton stål till flertalet solparker i Centralafrikanska landet Angola, och i projektet är den svenska myndigheten Svenska Exportkreditnämnden med och garanterar finansieringen av projektet.

– I den här omfattande internationella affären är flera parter involverade. En amerikansk huvudleverantör, portugisiska entreprenörer på plats i Angola, en svensk myndighet och svenskt stål från SSAB som skall vidarebearbetas av en våra profiltillverkande partners i Sverige, berättar Samuel Arvgård, chef för regionala affärer på SSAB.

Solcellsparken är ett av sju olika solpanelsprojekt, två större nära huvudstaden Luanda och fem mindre ute på landsbygden. Den totala kapaciteten är 370 megawatt vilket ska göra en enorm skillnad för elförsörjningen i landet samtidigt som det bryter beroendet av fossila energikällor.

I och med att det är Svenska Exportkriditnämnden som står som garant gentemot angolanska staten så var ett av villkoren att flera svenska leverantörer skulle användas.

– Vår del i projektet innebär att vi under första halvåret 2021 ska leverera ca 6 000 ton stål. Det bearbetas vidare i två svenska verkstäder, först rullformning och sedan galvanisering innan det skickas till Angola i containers från Göteborgs hamn, säger Samuel Arvgård.

Väl i Angola ska profilerna pålas ner i marken för att sedan bära solcellerna.

Även efter första delen kan SSAB få möjlighet att sälja ytterligare volymer, beroende på hur bra den första delen går.

– Varje leverantör utvärderas och mäts på sin förmåga. Att Svenska Exportkreditnämnden är med och garanterar finansieringen ger oss svenska leverantörer en bra möjlighet att även komma på tal vid nästa steg. Att slutprodukten dessutom stöttar vår vision om en lättare, starkare och mer hållbar värld gör det hela extra intressant, avslutar Samuel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.109