23948sdkhjf

Öppnar nytt prototypcentrum för aluminiumkomponenter

Fronius som är globalt verksamma inom svetsteknik, solenergi och batteriladdningsteknik, har startat ett nytt prototypcenter i Österrike där bolaget kan bygga prototyper – bland annat i aluminium, till biltillverkare och underleverantörer.

Efterfrågan på elbilar ökar hela tiden vilket kräver nya typer av komponenter. Exempelvis skyddas de känsliga batterierna från yttre påverkan av batterilådor, men det finns inte många svetsmetoder som passar för att göra täta och formbeständiga aluminiumkomponenter till dem. Med det nya prototypcentret, som öppnade i början av december, har Fronius specialiserat sig på dessa och närliggande tillämpningar.

Fronius nya prototypcentrum har bland annat specialiserat sig på batterilådor som skyddar batterier i elbilar från yttre påverkan.
Foto: Fronius International GmbH

Det nya prototypcentret ligger i Wels i Oberösterreich, Österrike, och där tar Fronius svetsspecialister fram sammanfogningslösningar tillsammans med kunden för olika komponenter – från konstruktionsfasen via genomförbarhetsstudier och simuleringar, utvärderingar av svetsprocesser och provsvetsningar till olika kvalitetskontroller.

Tanken med centret är att biltillverkarna ska kunna spara pengar på att inte behöva investera i något eget prototypcentrum, och förutom prototyptillverkningen kan bolaget även tillverka kundens komponenter i små mängder för förserieproduktion här.

På prototypcentrets över 900 kvadratmeter trängs teknik för simulering, svetsning och mätning, och i anläggningarna kan komponenter på upp till 3x2 meter och 1 500 kg tillverkas. Anläggningarna är dessutom avskilda från andra områden och helt skyddade från insyn.

En av de två robotsvetscellerna i prototypcentret är utrustad med Fronius CMT-teknik, och den värmereducerade svetsprocessen gör att nästan alla grundmaterial i tunnplåt kan köras här.

Robotsvetscellerna i Fronius prototypcentrum är utrustade med teknik för fastspänning, sensorer och svetsning – exempelvis CMT-processen.
Foto: Fronius International GmbH

Den andra robotsvetscellen har både en laser och ett MSG-svetssystem med hög kapacitet, och tillsammans med den så kallade LaserHybrid-processen kombineras mellanrumsutfyllning och höga svetshastigheter.

Båda svetscellerna har dessutom genomtänkta robotassistans- och kontrollsystem. Till exempel ska ett laserövervakningssystem monterat på svetsmunstycket se till att roboten svetsar på precis rätt ställe. Vid tillverkning med andra förskjutningar, utvidgningar eller toleranser ska roboten automatiskt kunna korrigera den programmerade svetsen så att svetsningen utförs på rätt plats.

Tillsammans med avancerade svetsprocesser och övervakning av dem mäts också komponenten i tre dimensioner före och efter svetsningen i en egen robotcell, där eventuella avvikelser från tolerans eller utvidgning mäts upp exakt. En sådan övervakning av exakta mått sker alltså redan tidigt under prototypbyggandet. Det ska i sin tur ge möjlighet att snabbt reagera och anpassa olika parametrar vilket sparar tid och pengar både under utvecklingen och den kommande produktionsstarten.

Till sist erbjuder Fronius nya prototypcenter även metallurgisk kontroll av prototyperna i laboratorium.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109