23948sdkhjf

Ny kylteknik effektiviserar Ravemas skärande processer

Under en lång tid har Ravema efterfrågat en effektivare och miljövänligare metod för kylning av den skärande processen, och nu har bolaget ingått ett avtal med den amerikanska tillverkaren Fusion Coolant som utvecklar och patenterat lösningar för verktygskylning med koldioxid.

Tekniken för kylning av verktyg utvecklas hela tiden, och hos Ravema kommer nu en ny typ av teknik från Fusion Coolant att användas – Fusions Pure-Cut-Teknik.

Pure-Cut och PureCut+ arbetar utan skärvätska. Istället används koldioxid som kyler verktygen vilket ska ge en avsevärt längre livslängd på verktygen med bättre spånkontroll, särskilt vid bearbetning i tuffa material. Slutresultatet blir detaljer med bättre renhet och enklare rengöringsprocess.

– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda denna teknik som vi ser kompletterar våra maskiner på ett fantastiskt sätt. Fördelen är att det går att kombinera bearbetningen med koldioxidkylning eller skärvätska i samma operation, anpassat till vad som fungerar bäst för respektive bearbetning, säger Per Selskog, affärsområdeschef på Ravema.

En av anledningarna till avtalet för ny kylningsteknik var att Ravema ville satsa på en miljövänligare metod, vilket är något som kylningstekniken från Fusion Coolant uppfyller. Malte Vertetics, Application Manager på Ravema, förklarar:

– Processer med Fusion Coolant utvinner inte koldioxid utan använder den för att minska klimatavtrycket. Pure-Cut och Pure-Cut+ använder den koldioxid som tillvaratagits som restprodukt från andra processer, liksom industrin gör eller konsumenten när de köper kolsyrepatroner. Genom att ta tillvara på koldioxiden (som annars hade stigit direkt upp i atmosfären) minskas klimatavtrycket i produktionen, säger Malte till Metal Supply.

Med den nya tekniken minskar bearbetningstiden generellt för bearbetningsprocessen med 30 procent, samtidigt som verktygslivslängden ökar i motsvarande grad.

– Det är egentligen inte i det generella segmentet som den största vinsten är, utan i de mer svårbearbetade materialen som Titan, Inconel och andra rostfria material tillika smidda vanadiumstål. Där har man sett en ökning av materialavverkningshastigheter, skärhastigheter och utslitningstider mellan två till fem gånger, och i enskilda fall materialavverkningshastighet med elva gånger och utslitningstid 192 gånger mot emulsion, säger Malte.

Pure-Cut och PureCut+ fungerar på samtliga av Mazaks maskinmodeller, såväl nya som äldre, och när Ravema lanserade produkten för ett par veckor sedan på den norska marknaden fick tekniken en stor positiv respons.

Fusion Coolant är ett ungt företag med enbart några år på nacken och utvecklingen går med rasande fart. Det är ett privilegium att få vara med på resan och ingen vet var det slutar. Vi ser bara möjligheter och redan nu har vi hittat nya användningsområden som vi under närmaste åren kommer jobba igenom för att ytterligare kunna stärka svensk och norsk produktionsindustri, avslutar Malte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078